top of page

Rondleidingske in Sint-Truiden Professor Reynaert?Aan de Gentse Universiteit geeft een zekere Herwig Reynaert, een politicoloog, les. Een pientere man met een - ons inziens - verkeerde mening over de politiekers. Hij zegt dat er gevaarlijk veel gemeentepolitiekers er de brui aan geven. Ze krijgen hun werk als politieker niet meer verenigd met hun gezinsleven én met hun werk. Hoe doen die duizenden Belgen het dan, 's morgens ontbijten, kinderen naar school, dan tegen een mager loontje hun uren gaan kloppen en 's avonds koken, kinderen in bed, en zelf in slaap vallen om elke morgen een beetje meer uitgeput op te staan?

Ik ontvang heel andere antwoorden uit de mond van afhakende politiekers. Ofwel zeggen ze: "Ge kunt onmogelijk goed doen voor iedereen. Wat ge ook doet, er zijn altijd een deel miscontenten. En dat is frustrerend." Ofwel: "Zit ge in de meerderheid, dan moet ge de partijlijn volgen, zit ge in de oppositie, dan schieten ze alles af wat ge voorstelt. In de twee gevallen hebt ge geen sikkepit te zeggen." In de politiek "voelt' ge u nutteloos, in dees Hoofdstede 'zijn' ze ook nutteloos. Hoe noemt ge anders die schuldenmassa, samen opgesmodderd met de hulp van een 'besparingsambtenaar' die vijf opeenvolgende doorlichtingen die 'stukken van mensen' kosten en die dienen om de Ambtenarij schaakmat te spelen! En, naar betrouwbare getuigenissen, tot nog toe bitter weinig verandering hebben gebracht. En nog maar ene dikke post erbij, de Directeur Strategie, terwijl 'van onder', de rangen van de kleine werklieden voor meer dan de helft worden uitgedund.


Dikke mist

Gazo is een financiële puinhoop. Wat doet dat? We creëren er een tweede: het stadswerkhuis, spiksplinternieuw, m'n vrienden, en hoe gaat het eruitzien? Dat zegt een nieuwe doorlichting wel. Aan de mistige stijl van het opdrachtenboek te zien, zou het wel eens opnieuw studiebureau 'Atoom' kunnen zijn, maar ook daarrond hangt een dikke mist! Dan maakt de Professor een vermanend en kijvend vingertje: "Als iedereen maar blijft zeggen dat de politiekers 'Zakkenvullers' zijn en als iedereen ze blijft behandelen als een pispaal, dan dreigen we een tekort te krijgen in de gemeenteraden."


Voorkruipersei Neen, politieker wordt geen knelpuntberoep. Wacht nog maar eens twee goede jaren, als de kiezing eraan komt. Wuiven, handjes geven, lachen, beloven, beloftes beloven...! Uw deur platlopen, portretten met een lach 'drie monden breed', in het centrum en 'op de boer'. Kwestie van erbij te zijn. Geen enkel beroep biedt zoveel congé- of afwezigheidsdagen, afscheidspremies, gouden handdrukken en paraplus aan als de politiek. En ge moet al zwaar in de fout gaan, wilt ge de 'weerbots' ervan ondervinden. Lap maar eens de 'prikvolgorde' aan uw laars. Ge doet een 'stapke opzij' en 'poef'; daar staat ge er terug. Beter dan ooit tevoren. En dien arme Somers, hij moet optreden, hij krijgt zijn voorkruipersei maar niet gelegd.

Rondleidingske Professor?

Mijnheer de Professor Reyneert, stel dat u gelijk heeft en dato p den duur er geen kandidaten genoeg meer te vinden zijn, dan stel ik mij serieus de vraag: 'Is dat zo erg"? Want, de maanden dat er onderhandeld wordt voor een regeringsvorming, wordt er niet geregeerd maar gebabbeld. Dan draait het land, rustig kabbelend, op haar Administratie. Die neemt dan het roer over. En die doen hun werk feilloos. Die kennen hunne stiel. En tijdens die periodes, heb ik nog nooit horen spreken over corruptie, verborgen verkopen, 'geen commentaar' of oorverdovende stlites als antwoord op onze vragen... Zo de Prof een rondleidingske in Sint-Truiden wenst, graag gedaan...


958 weergaven2 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

2 Comments


Politiek in driekwartsmaat


achter de gesloten deuren

van het hoog establishment

zit men zich luid te bescheuren

met Jan Modaal die niemand kent


eens de camera's gaan draaien

ziet men stijve pokerklazen

die de brave Jan gaan paaien

met geleerde holle frazen.


is de journalist verdwenen ?

werd hun speech goed opgemerkt ?

dan nemen ze voldaan de benen :

"we hebben weer eens hard gewerkt !"


JG

Like
Hugo Hechtermans
Hugo Hechtermans
Nov 03, 2021
Replying to

Mooi samenvatting.

Like
bottom of page