top of page

Sint-Truiden lanceert activeringsheffing: Beton gieten of afdokkenDe man, gedreven door onbegrip en door woede, valt met de deur in huis bij mij binnen. "Moet ge nu eens horen. Dat stadhuis denkt dat beton water opslorpt en doorlaat. Want elke burger, die een perceel bouwgrond heeft, zetten ze voor de keuze: ofwel zorgt ge ervoor dat uw perceel bebouwd wordt ofwel lappen wij u een aardige boete aan uw been. Die zoveelste nieuwe taks noemt Stad 'Hasp' een activeringsheffing ...


Met andere woorden, als alle klimatologen en alle deskundigen van alle torens roepen dat veel groene ruimtes het gevaar op overstroming drastisch vermindert, lacht schepenbank ze vierkantig uit en doet ze precies het omgekeerde: beton gieten of afdokken, een van de twee. En de welkomstad geeft het goede voorbeeld. Die ganse groene long achter het spoor wordt 'planair' volgebouwd en het terrein naast de Sikhtempel (Diestersteenweg) is volledig uitgegraven: zwarte plastiek en dan de aarde er weer bovenop.

De Stippel

Van overstromingen, nog nooit gehoord. Dat is voor in de Walen, uw bloesemstad garandeert iedereen een droge voet. En op beton blijven de dames niet hangen met hun hoge hakken. Daarom heeft 'de Stippel' toch de hele markt doen opbreken. Hij was én versleten én gevaarlijk, hij lag al 15 jaar. Het is dus hier van "hoe meer beton, hoe meer vreugde, hoe meer overstromingen, hoe groter de pret."

Verdiepingen boven winkels

Natuurlijk komen de politiekers aandraven met het argument dat er te weinig sociale woningen zijn en dat de mensen vier jaar moeten wachten om zo'n woning vast te krijgen. Maar stop nu toch eens met nieuwbouw bij te zetten. Er is woongelegenheid teveel: loop eens door de stad met de neus omhoog. Bekijk de verdiepingen boven de winkels. Praktisch allemaal onbewoond. Help de eigenaars mooie woonvertrekken in te richten en garandeer ze een fatsoenlijke huurprijs. De bewoner moet maar een kleine huurprijs betalen. Zo komen er terug mensen in de stad, ze hebben geen auto meer nodig en financieel weten ze niet wat hun overkomt.


Rouwstop

Diependaele subsidieert grof in nieuwbouw. Maar nieuwbouw is duur. Maar erger nog, véél erger, uw huis dreigt regelmatig onder te lopen. De man fulmineert verder: "Hier staat alles op zijn kop. Het is alsof ze het met opzet doen. Ik meen mij te herinneren dat de politiek een tijd geleden het omgekeerde wou doen: een taks heffen op de beton." Heere Diependaele, ik wend mij tot u want de hoofdstad 'Rasp' wil toch niet horen, geef het beleid een 'andere draai', pas aan wat ligt te verkommeren, zo redt ge gebouwen en maakt ge eigenaars en huurders content. Met dat koningshandje zijn de 'menskes' niks als het water ze aan de heupen staat in hun eigen salon. Bouwstop is gelijk aan rouwstop.

1.799 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven

1 Comment


Hugo Hechtermans
Hugo Hechtermans
Jul 28, 2021

Fantastisch artikel.

Met, in eigendom, een aanpalend kavel in "effectief overstromingsgebied" kan ik me hierin volledig vinden.

Minister van omgeving Demir zal, naar eigen zeggen, "in beroep gaan" tegen elke bouwvergunning voor zo'n overstromingsgevoelig kavel. Is het dan nog "bouwgrond met activeringsplicht" ? Ik dacht het niet...

Like
bottom of page