top of page

Sint-Truiden past reglement aan om Nina Derwael ere-burgerschap te geven



Een goede zaak maar Trudocs roept gemeenteraadsleden op om ook Lon Polleunis voor te dragen


De 21-jarige Nina Derwael mag zich binnenkort aan het rijtje ere-burgers van de Stad Sint-Truiden toevoegen. Dat oogt ondertussen indrukwekkend. Van misdaadauteur Toni Coppers, cartoonist Kim Duchateau over champagnemaker Paul-François Vranken tot beeldend kunstenaar Koen Vanmechelen, filmregisseur Michaël R. Roskam en professor Desiré Collen.


Maar eerst moet de Truiense gemeenteraad van 30 augustus haar eigen reglement aanpassen. Bij besluit van de gemeenteraad van 21 september 1998 werd de titel van "Ereburger van de stad Sint-Truiden" ingevoerd en werden de voorwaarden voor de toekenning vastgesteld. Volgens voormeld besluit kan deze titel enkel toegekend worden aan personen die op het ogenblik van de toekenning geen inwoner zijn van de stad Sint-Truiden. Het is de bedoeling dat in de toekomst de titel van "Ereburger van de stad Sint-Truiden" kan toegekend worden aan zowel inwoners als niet-inwoners van de stad Sint-Truiden die zich bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor de stad Sint-Truiden of hebben bijgedragen aan de uitstraling van de stad Sint-Truiden op Vlaams, nationaal of internationaal niveau. Kortom, je mag voortaan ook in Sint-Truiden wonen om voor het ere-burgerschap in aanmerking te komen. De reden waarom men dat vooralsnog niet deed, was om te vermijden dat de Truienaren zichzelf een ere-burgerschap gingen toekennen. Om pakweg een Ere-Burgerschap Bert Stippelmans te vermijden. U begrijpt ons wel.



Lon Polleunis

Tot zover dit technisch intermezzo. Naar alle waarschijnlijkheid zal de Truiense gemeenteraad dit ook unaniem goedkeuren. Een goede zaak. Geen twijfel mogelijk, Nina verdient dit dubbel en dik! Maar mogen wij, in het licht van dit nieuw reglement, een suggestie doen. Draag ook onze enige Gouden Schoen en rasechte Truienaar Lon Polleunis (78) voor. Deze aanvallende middenvelder bij Sint-Truiden en RWDM met een prachtige techniek, heerlijke trap en sublieme pass. Lon won in 1968 als speler van STVV de Gouden Schoen. Debuteerde dat jaar ook voor de Rode Duivels met een 1-2 zege in Nederland en scoorde al na tien minuten. In totaal zou hij tien goals maken voor de nationale ploeg. Speelde zowel op het WK ’70 als het EK ’72. Maar bovenal is hij een echte Bink, immer vriendelijk, steeds met de voeten op de grond.


Truiense gemeenteraadsleden, laat u gelden.

463 weergaven1 opmerking
bottom of page