top of page

Stad wil voor € 1.115.715 nieuwe bewakingscamera’s leasen: “Maar wat is nu van filmpje transgender?"
De Stad Sint-Truiden wil haar oude camera’s, geplaatst in 2012, vervangen en het cameranetwerk uitbreiden met 16 locaties “Onze politiediensten kunnen hierdoor gerichter en sneller handelen”, zegt burgemeester Veerle Heeren (CD&V). Kostprjs: 1.115.715 euro. Maar de oppositie denkt daar anders over.


Sinds de nieuwe camerawet op 25 maart 2018 in voege ging, hebben ook openbare besturen de bevoegdheid om de cameraopnames te benutten. “Aan de hand van de camera’s kunnen we nu onder meer in eerste instantie controleren én handhaven op de naleving van regels rond venstertijden, laad- en loszones en shop & go-parkeerplaatsen. Verder biedt het ons de mogelijkheid om bezoekersstromen in kaart te brengen en gericht op te treden tegen allerlei vormen van overlast zoals zwerfvuil en sluikstorten”, vertelde burgemeester Veerle Heeren eerder “Politiediensten als wijzelf gaan de camera’s op een slimme manier inzetten voor de veiligheid en de leefbaarheid in Sint-Truiden. Hiervoor wordt het cameranetwerk ook verder uitgebreid worden. Hierbij zal aan onze politiediensten een tool aangereikt worden waardoor gerichter en sneller kan gehandeld worden. Gezien de desbetreffende technologie zeer snel verandert, wordt er geopteerd voor een leasing met een looptijd van 8 jaar."

Privacy

“Het aantal camera’s op het grondgebied van Sint-Truiden is om schrik van te krijgen”, zegt gemeenteraadslid Ludwig Vandenhove (Vooruit). “Je kan je niet meer bewegen in Sint-Truiden of je bent gefilmd. Ik, en met mij een deel van de bevolking, voel er mij onveiliger door in plaats van veiliger. Daarenboven is het gegeven van de schending van de privacy toegenomen bij de burgers met heel het Coronagegeven."

"Het aantal camera’s op het grondgebied van Sint-Truiden is om schrik van te krijgen”, zegt gemeenteraadslid Ludwig Vandenhove (Vooruit). “Je kan je niet meer bewegen in Sint-Truiden of je bent gefilmd. Ik, en met mij een deel van de bevolking, voel er mij onveiliger door in plaats van veiliger.

80 camera's "Uit recente cijfers, bekendgemaakt tijdens een gemeenteraadscommissie van woensdag 21 april 2021, blijkt dat er inmiddels 64 vaste bewakingscamera’s op het grondgebied van Sint-Truiden staan", gaat Vandenhove verder. "Nu heeft het stadsbestuur plannen om nog eens 16 camera’s bij te plaatsen, hetgeen het totaal op 80 exemplaren brengt. Bovendien zullen de camera’s niet meer zelf aangekocht worden, maar via een leasecontract geplaatst worden."


Private firma

"We hebben als VOORUIT altijd al heel wat vragen gehad rond dit camerabeleid, maar met dit leasecontract met een private firma nog meer. Hebben wij controle en vat op wat deze private firma met de beelden gaat doen? Wij hadden die onzekerheid al met de aanpak tot nu toe en nu zeker. Wie kan de beelden zien en gebruiken? Is het systeem sluitend? Hoe zit het met de privacy? Hoelang blijven de beelden bewaard? Deze en vele andere vragen stellen wij ons met betrekking tot de private firma."


Transgender

Vermits we nog niet eens zekerheid hebben hoe de lokale politie Sint-Truiden-Gingelom-Nieuwerkerken nu omgaat met de beelden. Herinner u onduidelijkheid rond de beelden van de transgender, gefilmd in een politiecel, zijn we dat zeker niet van een private firma.

Hoe zit het trouwens met de resultaten van het onderzoek van het Vast Comité van Toezicht op de Politiediensten (Comité P) met betrekking tot de behandeling van die transgender in de politiecel en de gemaakte en gelekte beelden?

"Hoe zit het trouwens met de resultaten van het onderzoek van het Vast Comité van Toezicht op de Politiediensten (Comité P) met betrekking tot de behandeling van die transgender in de politiecel en de gemaakte en gelekte beelden?

Doel op zich

"Camera’s zouden in het beste geval een middel mogen zijn als onderdeel van een globaal veiligheidsbeleid. Maar in Sint-Truiden hebben wij meer en meer de indruk dat ze een doel op zich zijn en dat de stad en de lokale politie Sint-Truiden-Gingelom-Nieuwerkerken er grenzeloos in geloven. Veiligheid blijft voor alles mensenwerk. Onze oproep is dan ook investeer meer in mensen in plaats van in camera’s en/of in allerlei technologische hulpmiddelen."

471 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page