top of page

Taxeren en verarmen

In zijn rubriek de Stoute Schoen houdt Bernard Derwa Sint-Truiden tegen het licht


Zelfs om even binnen te wippen in het abdijtoilet, toch geen luxe-uitstap, moet ge hier in de Hoofdstad betalen. Niet enkel in het opsmodderen is het Stadhuis een krak maar ook in het uitvinden van altijd maar nieuwe taksen.

Hier twee nieuwgeborenen in de rij, die al zo lang is... Een Truienaar wil straatkant een 'volet' of 'plafetuur' laten plaatsen. Om de plaats daar vrij te houden voor de camionnette van de stielman, begeeft hij zich naar het stadswerkhuis en vraagt daar twee bordjes met 'verboden te parkeren '. Antwoord van de Stad: "Ge zijt te laat, ge moet dat minstens twee weken op voorhand bestellen." "Maar er bestaat ook nog een spoedprocedure" aldus de stadsman, ge kunt de borden nu ook direct krijgen als ge een opleg of opslag betaalt: 70 euro."

Stoelen zetten?

"Wat een circus is me dat hier", gromt de man, "ik hoef uw platen niet, ik zal wel twee stoelen zetten voor die paar uren." Stoelen zetten? Maar, brave man, ze hebben u altijd bij uw lurven, als de Politie uw stoelen ziet, dan is het pas feest. Dan lappen ze u inname openbaar domein aan uw been. Hebben doen ze u altijd. Toujours. Trudostad is oppermachtig. Niet voor niets dat iedereen hier met de 'peur' zit voor die taks- en opsmodderbeluste bestuursgroep.

Taxeren en verarmen

Van zich afschuiven en in de nek van de burgers doorschuiven, Nog zo'n specialiteit ten stadhuize: geen vuilnisophaling meer in de straten. Limburg net doet dat nu. 140 euro af dokken elk jaar. Bovenop uw belastingen, die dienen voor die ophaling. Rijden en gedeeltelijk betalen op het containerpark. Jaarlijks grof vuil ophalen? Ook fini. Zelf wegdoen. En als de Stad moet komen, wat had ge gedacht? Juist, ja, 20 euro. Taxeren en verarmen, kortom af pakken, maakt van huisvuil, zwerfvuil. En weet ge wie de Stad inschakelt om met de 'pitsstok' peuken en blikjes op te rapen? Onze pagadders. Gisteren waren ze in dichte drom- men op Guvelingen, gevaarlijk langs de weg, met z'n dertigtal met stok en zak, ocharme, aan het schoonmaken. Ook dat heet : "Hier bouwen we aan de toekomst van onze jeugd...!


823 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page