top of page

Tegen domheid vechten de Goden niet!

In zijn rubriek De Stoute Schoen houdt Bernard Derwa op een eigenzinnige manier de Truiense actualiteit tegen het licht.

Vicaris Generaal 'Stippel' is van turnmeesterke in de geestelijke stand verheven van waaruit hij als 'wafelexegeet' de kindjes God inlepelt. Voor de rest verdoet hij zijn tijd met iedereen zomaar, maar ongegrond, de gekste meppen uit te delen maar de klerikaal is laf: hij verschuilt zich onder de naam doordenker.


Trudocs is heel graag gezien, wint leden bij, is al veertien maanden foutloos en kan bogen op al een gezellig groepje informanten. Die hebben hem van bij de aanvang al ontmanteld. De 'doordenker is de Eerwaarde Stads op- en afbreker, in het burgerleven als 'Stippelmans' geduid. Den ondergrondse man is nog maar pas aan het schrijven getogen, of daar begaat hij al een monumentale fout. Van het 'dossier Duras' heeft hij geen jota gesnapt. Want hij denkt mij te moeten oude, verzuurden Derwa, verbeteren: "Doe toch uw bril aan, in Duras zijn er wél fietspaden aangelegd, schelen otter!" Maar Godes dienaar zit een straat te ver. De betreurde wandelaar is aangereden in de Herestraat. Carl Nijssens en ikzelf zijn tot daar gereden. In de Herestraat zijn er géén vélokes in witte verf op de grond, bezijden de rijweg geschilderd. Enkel in de Duraslaan ziet ge om den haverklap tekeningskes van minifietskes.


Valscherm

Hoe kunt ge dergelijke kemels schieten? In één straat gebeurt een ongeval en Stippel schrijft dat in een andere straat, waar er evenmin een fietspad is, er wel een velobaan is omdat er op de grond geschilderd is...! Een fietsroute is dus geen aparte strook, neen een fietsroute is de steenweg, zoals hij daar ligt,maar dan beschilderd. Stippel, ga naast de velo's ook nog voetzolen schilderen, voor de wandelaars. Dan is het ook een wandelpad. Komaan, wat zit ik me hier toch moe te maken in een moeras van zinloosheid. Dat schepen Bert zich dan een valscherm op zijn rug laat tekenen, dan mag hij van de hoogste stelling afspringen, hij zal veilig landen, want de parachute gaat zeker open. Zoals ook zijn signalen op de grond wandelaars en fietsers zullen behoeden van ongelukken.


Kersenwinkel

Genoeg attentie besteed aan die verdoken doordenker'. Dat de Eerwaarde Vicaris Generalissimus' nu maar verder de microprise gaat uittrekken en een paar 'kaskes' vroege kersen gaat verkopen langs de steenweg. En schilder een paar kersenkisten op de grond, dan is uw oprit een kersenwinkel...."


Tegen de domheid vechten de goden niet!


1.551 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page