top of page

The Ides of March

Bijgewerkt op: 16 nov. 2023Heeft Jelle Engelbosch (43) bewust de 15de maart uitgekozen om zijn politieke vertrek met onmiddellijke ingang aan te kondigen? De Idus van maart past alleszins perfect in de Truiense politieke tragedie waar maar geen uitweg aan schijnt te komen.


De Idus van maart of voor wie wil 'The Ides of March' is een dag op de Romeinse kalender die valt op 15 maart. Het was een belangrijke religieuze dag in het oude Rome en was bekend als de dag waarop schulden vereffend werden. Sinds 44 voor Christus is de dag beter bekend als de dag wanneer Julius Caesar op weg naar de Senaat door zijn collega's wordt vermoord. Meteen een keerpunt in de Romeinse geschiedenis.


Politieke raket

Of het vertrek van Jelle Engelbosch ook een keerpunt wordt in de Truiense politiek, valt nog af te wachten. Maar het is alleszins een mijlpaal. Want Jelle was de man die van nergens kwam. Die niemand had zien aankomen. Zijn politieke carrière schiet vanuit het niets als een raket uit de grond. Bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2012 zet de N-VA in Sint-Truiden een uitstekende score neer. Tijdens de zes jaar die er opvolgen bewijst hij als fractieleider van de oppositie zijn dossiers te kennen. Hij ontpopt zich ook tot een sublieme debater. Zowel in de gemeenteraad als op verkiezingsdebatten slaat zijn stijl à la Theo Francken aan. Maar binnenskamers regeert hij met ijzeren hand. Teveel dictatoriale trekjes leiden in de aanloop van de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 tot een halve leegloop van zijn fractie.


Uitstekend televisiedebat

De populaire centrumhandelaar Olivier Gobba houdt het net voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 voor bekeken, net als twee andere raadsleden van het eerste uur. Maar Engelbosch beschikt over bakken charisma en houdt zijn N-VA overeind. Ondanks een uitgelekt voorakkoord met Open Vld en CD&V kan Engelbosch mede dankzij een uitstekend televisiedebat op TVL de schade beperken. Hij verliest lichtjes maar de 17,4 procent zijn nog steeds goed voor 7 zetels. Op 7 januari 2019 legt hij de eed af als eerste schepen van Sint-Truiden. De komende zes jaar is hij bevoegd voor ruimtelijke ordening, woonbeleid, monumenten en onroerend erfgoed, stads- en dorpskernvernieuwing, inrichting publieke ruimte en stadsverfraaiing, autonoom gemeentebedrijf AGOST, toegankelijkheid, sociaal wonen en vanaf 2022 ook dierenwelzijn.


Uittredingsvergoeding

Het succes van Bart De Wever en N-VA legt hem trouwens geen windeieren. In 2014 geraakt hij vanop een strijdplaats verkozen voor het Vlaams parlement. Voor N-VA mogen Jan Peumans en Lies Jans opnieuw naar dat Vlaams Parlement. Nieuwe gezichten zijn bedrijfsleider van Damhert Grete Remen die later naar de Open Vld zal overlopen, Jos Lantmeeters uit Genk die anno 2021 de Limburgse gouverneur wordt en ... Jelle Engelbosch uit Sint-Truiden. Het orakel van Riemst Jan Peumans zal hem vijf jaar later uit het Vlaamse halfrond kegelen. Zijn nationale carrière heeft dan juist vijf jaar geduurd van 25 mei 2014 tot 25 mei 2019 om precies te zijn. Hij zal er wel nog een riante uitredingsvergoeding van 97.427 euro voor krijgen.


Graaien

"Ze dachten gezellig met de kinderen deel te nemen aan de paaseierenzoektocht in het stadspark, maar ondertussen kent half Sint-Truiden hen als graaiers", schrijf ik op 25 april 2019 in Het Laatste Nieuws . "Of hoe een foto van twee allochtone vrouwen met een zak vol chocolade kwaad bloed heeft gezet. Schepen Jelle Engelbosch (N-VA) verweet hen op Facebook een gebrek aan menselijk fatsoen en wenste hen in één adem een indigestie toe. Ondertussen heeft hij zelf een klacht aan zijn been wegens laster en eerroof en schending van de privacy." Engelbosch ten voeten uit. Tussen de charme door, ongemeen scherp, bij wijlen kwetsend.


Mindere relatie met Zuhal

"Ik ben niet zo met die stijl gediend", zegt Zuhal Demir (N-VA) veelbetekenend nadat ik er haar tijdens een interview in mei 2019 in de VTM-studio's over aanspreek. De N-VA heeft aan één Theo Francken genoeg en in Limburg is Zuhal de baas. Zoveel is duidelijk. Zijn relatie met de Genkse N-VA-topper zal trouwens nooit echt loslopen. Gelukkig heeft hij meer steun van de Hasseltse burgemeester Steven Vandeput.


Rotte appartementen

Engelbosch ruikt een eerste zijn kans wanneer Veerle Heeren in 2021 tijdelijk wordt geschorst na het vaccinatieschandaal. Hij omgordt voor drie maanden de sjerp als waarnemend burgemeester. Met één opvallende beslissing: Op 4 juli 2021 staat hij als burgemeester van Sint-Truiden voor de deur van Residentie Platanus. Een dag later stonden de 25 gezinnen die er woonden, op straat. De houten planken waarmee het appartementencomplex opgetrokken werd, bleken na zes jaar rot, waardoor de bewoners niet meer veilig waren in hun eigen huis. We blijven dat met Trudocs een eigenaardige beslissing vinden.


Velmse grond

Wanneer Heeren in oktober 2022 definitief, ditmaal over de lening aan Jef Cleeren valt, staat Engelbosch als de kippen klaar om opnieuw over te nemen. Maar nu spelen er een aantal affaires op. Zo kocht Engelbosch als schepen van Ruimtelijke Ordening een stuk grond van de kerkfabriek in Velm, maar kan een zweem van belangenvermenging niet achter zich laten. Het blijft aan hem plakken. Ondertussen brokkelt zijn steun binnen de N-VA langzaam maar zeker af. Eerst nationaal, later ook lokaal. De dolken worden gescherpt. Engelbosch geeft zijn schepenmandaat op, maar blijft aanvankelijk nog de lakens binnen de Truiense N-VA uitdelen. Tot de politieke wetmatigheden beginnen te werken en ook zijn meest loyale volgeling beseft dat zijn spel gespeeld is.


Bij binnenkomst gingen de senatoren om Caesar heen staan. Dit was normaal gesproken een teken van respect. Senator Casca trok vervolgens echter een dolk en stak daarmee de heerser in zijn rug. Daarna trokken alle samenzweerders de wapens. Caesar werd 23 keer gestoken en overleed ter plekke.

1.049 weergaven0 opmerkingen

Commentaires


bottom of page