top of page

Trudocs presenteert TruArt: Fotografe Mine Dalemans versus Sint-TruidenZolang ik haar ken, is Mine Dalemans (50) persfotografe. Eerst bij de kranten De Standaard, Het Nieuwsblad. Later bij de krant Het Laatste Nieuws. Onze wegen hebben elkaar tijdens de voorbije decennia al een paar keer gekruist. Zo heb ik haar bijna ‘stoemelings’ aan haar huidige levenspartner voorgesteld. Maar we hebben ook intens samengewerkt in de periode dat ik voor de krant Het Laatste Nieuws schreef. De momenten wanneer we samen door een bloedhete Lommelse Sahara tjokten op zoek naar verboden zwemmers, zullen mij steeds bijblijven. Enkel Mine weet waarom.


Toen het idee rijpte om voor de financiering van Trudocs een fotoreportage te creëren, vroeg ik aan mijn goede vriend Koen Vanmechelen welke fotograaf ik daar best voor zou contacteren. Zijn antwoord was even verrassend als voor de hand liggend. “Mine natuurlijk”, glimlachte Koen alsof hij dacht: ‘Moet je mij dat nu nog vragen Selis?’ En hij had gelijk, Mine was overigens meteen akkoord om haar naam aan zo’n balorige website als Trudocs te koppelen. Nog iets wat ons bindt, enige carrièreplanning of voorzichtigheid daaromtrent is ons vreemd. Wij springen als we daar zin in hebben, ongeacht de gevolgen. No guts, no glory, weet je wel.Geen toeristische foto’s

“Schrijf maar zoiets à la Vanfleteren”, adviseerde ik haar. De foto’s waren prachtig, enkel het obligate begeleidend tekstje liet op zich wachten. “Ik geraak er niet uit Dirk”, zuchtte ze in haar sms. “Kan je het niet interview-stijl-achtig doen? Ik denk dat ik het gewoon heel moeilijk vind om iets over mezelf te zeggen. Wat ik eigenlijk wil zeggen is dat ik het zalig vond om eens echt mijn ding te kunnen doen. Ik wou geen toeristische foto’s maken want die bestaan al. Ik ben wel naar de bekende plaatsen gegaan en daar gaan rondlopen. Om zo op hele andere beelden uit te komen. De kapelletjes, lichtinvallen, reflecties…

Babbelen met Tjenneke

"En dan de portretten. Het contrast tussen de twee was fijn. Aan de ene kant rondlopen, kijken en dingen op me af laten komen. Aan de andere kant de portretten wat eigenlijk echt mijn ding is. Gewoon omdat ik graag mensen zie. Babbelen met Tjenneke terwijl ik hem fotografeerde. Hij heeft constant gebabbeld en liedjes voor mij gezongen. Ook bij Satwinder en zijn gezin voelde ik mij in mijn nopjes. Zo lief dat ze dit hebben willen doen. Maar ook het werk van die fruitboeren bewonder ik. De paar nachten dat ik ben opgestaan om die vuurpotten te gaan fotograferen, zag ik onderweg overal die boeren en hun familie die potten aansteken. Heel veel respect. Sint-Truiden op z’n mooist.

"Babbelen met Tjenneke terwijl ik hem fotografeerde. Hij heeft constant gebabbeld en liedjes voor mij gezongen.

Vrolijke Chaussée d' Amour

Dat kuikentje? Het is een van die kuikens die in het Cosmo Café 'avant la lettre' liepen. En ik ben blij dat ik de Chaussée d'Amour eens op een bijna vrolijke manier kon voorstellen. Weg van dat groezelige. Jammer dat ik door Covid de Hel van Staaien niet heb kunnen in beeld brengen. Maar soit, ik ben content met het resultaat. Zo kijk ik naar Sint-Truiden, die fiere stad met dat warme bijna zuiderse temperament.”

Steun

Het werk van fotografe Mine Dalemans kan je nu via onze webshop kopen. Je steunt er de werking van Trudocs mee en uiteraard krijg je van ons iets moois in de plaats. Een stukje Sint-Truiden. Van democratische maar eigenzinnige postkaarten tot luxueuzere tweeluikjes.


Kijk snel op Trudocs.be/shop
1.520 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page