top of page

N-VA-schepen Peter Deltour behaalde 529 stemmen als 1ste opvolger... in de kieskring Luik!Wanneer de N-VA haar 40.000 Franstalige kiezers in Wallonië wist te overhalen zijn er daar 529 van de Truiense N-VA-schepen Peter Deltour bij. Want zoveel bolletjes wist de Truienaar achter de taalgrens in de kieskring Luik achter zijn naam te verzamelen.


We spoelen even terug naar begin december 2023. N-VA-voorzitter Bart De Wever kondigt verrassend aan om met zijn partij ook aan de andere kant van de taalgrens opkomen. Al was het maar om zijn confederalisme ook daar in de markt te zetten. "Het is niet mijn bedoeling daar door te breken. De Walen moeten bevrijd worden van de PS. Dat is klassiek socialisme met een derde betaler, de Vlaming. Dit is de waarheid die niet uitgesproken wordt. We moeten af van transfers." Maar of zijn plan ook maar de minste kans zou maken, daar had iedereen toch ernstige bedenkingen bij.


Mag dat?

Om de Waalse N-VA-kamerlijsten te bevolken werd er ook gekeken naar trouwe, tweetalige partijsoldaten in Vlaanderen. Zo belandde Peter Deltour in alle stilte op de eerste opvolgersplaats van de N-VA-lijst voor de kieskring Luik. In Luik? En mag dat zo maar? Jawel, kandidaten voor de federale verkiezingen, voor de Kamer dus, moeten niet wonen in de kieskring waar ze zich verkiesbaar stellen. Je moet wel in België gedomicilieerd zijn. Zo lezen we toch op de website van de Directie Verkiezingen van de FOD Binnenlandse Zaken. Dus Peter Deltour kan perfect in Sint-Truiden in de provincie Limburg wonen, maar kandidaat zijn voor de Kamer in de provincie Luik.


6 uurtjes

"Oh, ik heb niet veel gedaan hoor. Ik ben wat foldertjes gaan bussen en ik heb er twee marktjes bezocht. In totaal ben ik er zo'n 6 uurtjes mee bezig geweest. Kijk, ik heb dat gedaan om de partij te steunen, maar voor mij is dat politiek avontuur in Luik nu afgestrikt. In Sint-Truiden ligt er genoeg werk."


125.000 euro

Ondertussen is de kiesuitslag bekend. N-VA is er nergens in Wallonië in geslaagd om een zetel te veroveren, maar behaalde wel 40.000 stemmen. Niet verloren. Want die kunnen de financiën van de partij wel verder aandikken. Zo zouden de 40.000 verzamelde stemmen goed zijn voor een bedrag van 125.000 euro aan jaarlijkse dotaties. Toch geen kleingeld meer. En dat heeft BDW onder anderen te danken aan ... Peter Deltour!990 weergaven0 opmerkingen

Opmerkingen


bottom of page