top of page

"Uitblijven oordeel vaccinatiefraude burgemeester Veerle Heeren niet meer te verantwoorden"

Gert Stas: "Truienaar wacht al meer dan zeven maanden op uitspraak"In Sint-Truiden werden eergisteren grote ogen getrokken toen Vlaams minister Bart Somers (Open VLD) Marco Goossens, de burgemeester van Oudsbergen, een berisping gaf wegens het overtreden van de coronaregels. Was er immers geen andere Limburgse burgemeester waar al veel eerder over geoordeeld had moeten worden?

Oudbergs burgemeester Marco Goossens gaf op 19 oktober een interview aan TV-Limburg terwijl hij in isolatie had moeten zitten. Op 26 oktober gaf de minister de opdracht aan gouverneur Lantmeeters dit te onderzoeken. Deze presenteerde zijn conclusies ongeveer een week later. Eergisteren, op 8 december, velde minister Somers zijn oordeel. Op anderhalve maand was de procedure afgerond.


Groot contrast

eHet contrast met het dossier rond Truiens burgemeester Veerle Heeren, die eerst alles op zijn beloop liet in het vaccinatiecentrum en vervolgens zichzelf en haar entourage vroegtijdig liet vaccineren, is groot, zegt Gert Stas (Vooruit). "Veerle Heeren maakte in maart zware deontologische fouten, waarover onmiddellijk allerlei geruchten de ronde begonnen te doen. Nadat de Truiense nieuwssite Trudocs de feiten naar buiten brengt en vervolgens een nationale mediastorm losbarst, geeft minister Somers op 7 mei gouverneur Lantmeeters de opdracht tot een onderzoek. Ondertussen had Veerle Heeren na een tumultueuze gemeenteraad reeds een stap terug gezet. Audit Vlaanderen was in de tussentijd ook gestart met een forensisch onderzoek."

Geen vuiltje aan de lucht

"Half juli verschijnt burgemeester Heeren terug ten tonele en gedraagt zich of er geen vuiltje aan de lucht is", gaat Stas verder. "In Sint-Truiden begreep men er toen al niets meer van. Op 10 augustus vervolgens wordt het eindverslag en de conclusies van de forensische audit doorgestuurd naar de gouverneur en naar minister Somers. De gouverneur, die zijn onderzoeksopdracht al op 7 mei had gekregen, doet er toch nog een kleine twee maanden over om zijn besluiten over te maken aan de minister (1 oktober 2021)."


Stilzwijgen

"Vandaag zijn we 10 december en er is nog steeds geen besluit. Minister Somers schuift de beslissing voor zich uit en hult zich in stilzwijgen. Volgens de wet heeft de minister maximaal 3 maanden om te oordelen (dat is dan 1 januari 2022), maar dat de beslissing naar het einde van die termijn wordt geduwd is onbegrijpelijk. Niet in het minst omdat de conclusies van het forensisch rapport heel duidelijk waren. Het uitputten van juridische termijnen zal het vertrouwen van de burger in de politiek niet ten goede komen. Het heeft lang genoeg geduurd. Het dossier is lang klaar, de beslissing uitstellen is niet meer of minder dan een vertragingsmaneuver. De Truienaar wacht ondertussen al zeven maanden op de uitslag van het onderzoek, dat is alvast vijf maal langer dan de volledige procedure in Oudsbergen."'Tommelzwijntje'

Trudocs heeft in liberale wandelgangen vernomen dat Veerle Heeren wel degelijk een fikse straf boven het hoofd hangt. "Somers kan niet terug. Zeker niet na wat hij op Ter Zake tegen Phara de Aguirre heeft verkondigd. Die Heeren wordt op zijn minst drie maanden geschorst als het niet meer zal zijn. Maar hij moet zich goed indekken. Hij wil geen 'Tommelzwijntje' maken hè (lacht). Alleen, omdat dit de eerste keer zou zijn dat een burgemeester zo streng gestraft zou worden, moet de procedure kloppen als een Zwitsers uurwerk."

1.324 weergaven1 opmerking

1 Comment


daniel.vandyck
daniel.vandyck
Dec 10, 2021

We weten toch al langer dat Somers niet te vertrouwen is. Van die Marokkaanse oplichtster hoor je niets meer, daar hield hij de hand toch ook boven. Volgens mij heeft Somers een olifantenvel want blozen om zijn stommiteiten doet hij niet. Een schande voor de politiek.

Like
bottom of page