top of page

Waar de ster bleef stille staanNu weet ik waarom het stadhuis de ene doorlichting na de andere bestelt: ge geraakt eraan verslaafd, ge wordt erdoor besmet. Stel u voor, brave Lezer, Trudocs kreeg de vraag om de kerststal in de O. L. Vrouw-Hoofdkerk met levende wezens te bevolken.

De doorlichting was fantastisch, zowel qua prijs als qua inhoud. De oplossing is glashelder. En ge moet niet ver gaan zoeken, de figuranten zitten allemaal in het Stadhuis. Als ze de benen een beetje optrekt, past ons Ingridje als gegoten in de kribbe. Voorwaar een mooie baby, liefdevol en naarstig toegedekt door een bezorgde Heilige Maagd, Veerle, en onder het beschermend oog van Pa Jurgen Reniers. Kan niet beter. Een geitenhoeder hebben we ook bij de hand. Hij hoeft zijn kudde maar rond de kerk te komen weiden en het beeld is geschapen. Dan, voor het kiezen van de ezels en van de ossen zullen we sterk moeten triëren. Beste methode, aldus de doorlichting, is loten. Bartje Somers mag in de pot graaien en de twee nummerkes eruit halen, dat zal hij wel goed doen. En durven. Anders klaart Lantmeeters de klus wel, als Somers het blijft 'lepen'.


Cijferjoke en Groenvandam Zwaardere koek was het vinden van de drie Wijzen uit het Oosten.' Hier viel alleen 'Groenvandam' in de prijzen. Als enige bekwame wijze! Dat hij niet uit het verre Oosten doch wel uit het nabije Holland komt, zal de meeste mensen wel ontgaan. Trouwens aan het accent zal hij zich niet verraden, want hij moet den helen tijd zijn mondje houden. Kwestie van waardig en serieus over te komen. Aan Cijferjoke plekt nog altijd de smet van de bouwpercelentaks. Hij zondigde te fel, die en een kribbe is als water en vuur. Aan een koord, aan een hoogtewerker bengelt de 'Engel Gabriel' in een bleek blauw satijnen kleed met bazuin in de hand. Het is voorwaar Mas himself. Als verver op hoge stellingen is hij de enige die niet lijdt aan hoogtevrees. Ver op de achtergrond zien we ,hoog verheven, een fonkelend ster schitteren. Dat is voorwaar Dame Vautmans: zij draagt een lange stok om spinnenwebben mee af te doen en ze komt voortdurend aan en gaat dan weer weg. Kwestie van 'de Wijzen'cde weg te wijzen.


Pascy en Kathleen

De zwaarste post is 'Jesuke' spelen. Daar moeten shiften gedraaid worden omdat het 'Kinneke' alleen maar kreetjes mag slaken en met zijn 'pollekes' slaan. Invaller zou Pascy kubnen zijn, die heeft de gepaste maten. Maar hij wil niet. "Blijf in de groep", zo beveelt de doorlichting, binnen de stadhuismuren vertoeft nog een even geknipte als lieftallige Kathleen Bergoets. Dat kind heeft zoveel 'aan hare kop' dat figurant spelen voor haar hetzelfde is als vakantie nemen. Wedden dat St-Truiden hiermee weer eens het nieuws haalt...!

726 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page