top of page

Waarom Ann Gijsens wel eens Manager van het Jaar 2020 kan wordenNaast CEO’s Els Paesmans en Koen Quaghebeur van Globachem, Karin Van De Velde van Callexcell is Ann Gijsens (43) van tegelreus Impermo één van de drie Truiense kandidaten die genomineerd werd voor Manager van het Jaar 2020. Trudocs had een gesprek met de motor achter die oorwurm 'Tegels, natuursteen, parket, ... Impermo! "


CEO's Karin Van De Velde, Els Paesmans en Koen Quaghebeur komen we al eens regelmatig in de media tegen. Maar jouw naam klinkt relatief nieuw. Dus vergeef ons de vraag. Wie is Ann Gijsens?

"Wel ik ben getrouwd met Jan en heb 2 uitdagende tieners in huis, Louise (15) en Henri (12). Mijn hobby's zijn reizen, wandelen met mijn hond. Wijn proeven en ervan genieten. Ik studeerde TEW in Diepenbeek, afstudeerrichting Accountancy-Fiscaliteit. Mijn eerste werkervaring was bij Deloitte, een auditkantoor, maar na een 5- tal jaren wou ik aan de andere kant van de tafel zitten en stapte ik bewust over naar een groeiend familiebedrijf Essers, ook wel op de financiële dienst. Na 7 jaren had ik enorm veel bagage verzameld door het traject dat ik afgelegd had bij Essers als young potential en wou ik dit toepassen in een kleiner bedrijf. Ik koos bewust opnieuw voor een familiebedrijf, Impermo, waar ik dus nu nog steeds ben. Ik werk dit jaar 10 jaar voor Impermo. De eerste 3 jaar als finance-en projectverantwoordelijke. Daarna ben ik doorgegroeid tot CEO van het bedrijf waar er momenteel 120 mensen werken."

Impermo, in 1918 begonnen met de aankoop van een tweedehands tegelpers op de Grote Markt van Sint-Truiden, is nu één van de grootste spelers in België op gebied van tegels, natuursteen en parket.

"Bij de opstart van Impermo produceerden ze cementtegels in Sint-Truiden. Na de oorlog kende het bedrijf hoogtijden en werkten er meer dan 300 arbeiders. Maar toen keramische tegels het nieuwe innovatieve product werd in de jaren 80 moest de fabriek noodgedwongen sluiten en verloren deze mensen hun werk. De techniek om keramische tegels te produceren is compleet anders, ze worden namelijk gebakken in een oven op meer dan 1000 graden. Terwijl de cementtegels gedroogd werden. Dat bracht een mega-investering met zich mee die enkel specialisten konden doen op dat moment. Alle fabrieken verdwenen uit België. Dus vanaf dat moment werden de tegels ingevoerd voornamelijk uit Spanje en Italië. Dat is nu nog steeds het geval, maar van over de hele wereld. Het grote verschil met de jaren 80 is dat wij de fabrieken aansturen welk product er moet geproduceerd worden. Onze zaakvoerders en aankoopteam volgen de trends op de voet. Deze trends in vloeren worden besproken met de fabrikanten en de tegels worden op maat en smaak geproduceerd voor Impermo."

"Mijn relatie met de familie is heel goed, we vertrouwen elkaar 100% en dat is ook nodig in mijn functie.

Hoe is jouw relatie tussen jou en de zaakvoerders, de familie Stultjens? Hoe werkt zoiets?

"Mijn relatie met de familie is heel goed, we vertrouwen elkaar 100% en dat is ook nodig in mijn functie. Toen ik aan boord kwam 10 jaar geleden was dit in eerste instantie als financieel verantwoordelijke. Later werkte ik samen om nieuwe toonzalen te zoeken en op te starten en in 2013 werd ik CEO. Onze zaakvoerders zijn de 4e generatie en hebben tegels in hun genen zitten. Het feit dat zij na hun studies onmiddellijk in het familiebedrijf gestapt zijn, zorgde ervoor dat zij geen management ervaring opgedaan hadden. Hun beslissing om over te stappen naar een extern management was dan ook een hele goede stap. De combinatie van enorme passie voor het product, een sterke kennis van de markt , de wil om te groeien in de markt en een sterk management met ervaring in andere sectoren zorgde voor de juiste combinatie om door te groeien."


Moet je ook hard zijn als manager van het jaar?

"Ja absoluut want ook Impermo heeft al tegenslagen gekend, zoals elk groeiend bedrijf. Sinds Luk, Silvie en Filip in het bedrijf gekomen zijn, groeiden we met 20% per jaar. Dit in de bestaande toonzalen maar ook door nieuwe toonzalen te openen in andere regio's. In 2018 beslisten we om de logistiek uit te besteden aan een externe partner. 15.000 paletten werden op een week tijd verhuisd van Sint-Truiden naar Genk. Maar de opstart verliep minder vlot dan verwacht. Deze tegenval in combinatie met de zware investering die we gedaan hadden om het magazijn aan te kopen, zorgde voor een tegenvallend jaar. Toen hebben we zware beslissingen moeten nemen als management. Maar door de juiste acties te nemen, door te handelen als team en de steun van onze strategische partners, zorgden we dat 2019 terug een topjaar werd."

"Ik ben altijd al een zeer positief persoon geweest; dat is niet veranderd door mijn ziekte. Sterker nog, het is een deel van mijn genezing geweest volgens mij.

Je hebt borstkanker overwonnen en terwijl je in die strijd zat ben je blijven werken. Maakt dat gegeven een betere, rijpere manager van je?

"Beter zou ik niet zeggen, rijper wellicht wel. Feit is dat ik na dit hele proces zeker anders in het leven sta. Ik geniet meer en relativeer meer. Dat pas ik privé toe maar zeker ook professioneel. Voor elk probleem is er een oplossing en daar probeer ik mijn mensen bewust van te maken. Geraak niet te snel in paniek, maar denk rustig na vooraleer tot actie over te gaan. Ik ben altijd al een zeer positief persoon geweest; dat is niet veranderd door mijn ziekte. Sterker nog, het is een deel van mijn genezing geweest volgens mij. De medewerkers appreciëren me daar heel erg voor, dat weet ik zeker."

"Volgens mij werk ik over 5 jaar nog steeds voor Impermo

Werk je over 5 jaar nog voor Impermo?

"Volgens mij wel. Ik heb een bepaald traject achter de rug en werk vol passie voor Impermo. Ik geef me er elke dag 100% voor alsof het mijn eigen bedrijf is. We gaan dit jaar onze verwachte groei van 20% realiseren en zullen dus van 40 naar 50 miljoen omzet gaan. Deze groei van 20% willen we de komende 5 jaar blijven volhouden. Op termijn zal dit niet meer gerealiseerd kunnen worden binnen de landsgrenzen. Daarom bekijken we nu ook wat we kunnen betekenen in onze buurlanden, of ons concept daar ook zou werken. Dus uitdagingen genoeg voor de komende 5 jaar."


Stem hier voor Ann Gijsens als Manager van het Jaar 2020

986 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page