top of page

Waarom Sint-Truiden niet in de Vlaanders ligt

In zijn rubriek De Stoute Schoen laat Bernard Derwa zijn licht over Sint-Truiden schijnen


Zal er, nu Herr Jelle gepromoveerd is, veel veranderen in Sint-Truiden? Ik vrees van niet, want gans zijn partij, 'Niks Van Aan' heeft mee geheuld met de Catholici gelijk slaven en broodheren: geniepig en achterbaks, geheimdoe­nerij, halsstarrig meppen met de boetes, huizen kopen en verkopen 'onder het hoedje', de jan uithangen en vier totaal nutteloze doorlichtingen bestellen.


Trouwens, wat zou er wel kunnen veranderen, zelfs als ze nu eens eindelijk zouden willen? Al het geld is op. 'Welkom Hoofdstad' draagt een bedelstaf in haar vaandel. Beste Burger, ze hebben het ons goed 'gelapt', we zitten ermee: dode stad, failliete stad, triestige stad.


Slaappillen en bokken

En nu, voor de afwisseling, een waar gebeurd verhaal. Mij verteld door een ernstige man 'aan de Stad' ondanks het fameuze spreekverbod. Op het Minderbroedersplein stond een houten barak, 'Ice Bar' genoemd. Ganse nachten werd daar oorverdovend geluid het pleintje rond gestuurd. Iedereen in de buurt: op de rand van het bed zitten, van de zenuwen sigaretten roken of bokken drinken. Slaappillen dienden tot niets, de 'bassen' doen bed en muren trillen. Ge zit nog beter in 't gevang. Onophoudelijk rinkelde de telefoon op de politiewachtpost, onophoudelijk reden de combi's aan en af. En elke keer zette de barman de muziek nog een trapje luider. De bewoners werden zot: 'Neem die nest toch in beslag" riepen ze de

politiemensen toe, of 'Verzegel de deuren'!


Doen Alsof

En nu komt de 'geheimdoenerij' van de schepenbank: De Politie kreeg opdracht te doen 'als of'. De achtkoppige schepenkliek had Vlaanderaar Provost in het oor gefluisterd dat zijn mannen zich geregeld moesten laten zien op het pleintje. En voor de rest niets ondernemen.

De politie was tot diep in haar binnenste danig gefrustreerd. Ze kreeg de huid volgescholden van de woedende bewoners en het enige dat ze mocht doen was de knop lager draaien. Waarna de barman hem opnieuw harder zette.


Plusgroep

Dat was onder het bewind Cleeren en Vandenhoven ooit het geval. Jef 'stuurde' zich eens toen er een kraam van de Plusgroep op de stoep stond. Zoals Christus in de tempel, greep hij de kraam vast en kieperde ze in één slag omver, met alles wat erop lag de grond op en Ludwig zei: 'Niet luisteren?, de boel toe.' Gewist waaraan ge waart ...


De politiemensen hebben al dat opbreken, al die verwarrende verkeerstekens, al dat kleinzielig gedoe nog goed verteerd. Het zijn correcte, beleefde en gevoelige mensen.

Maar ze zijn verplicht te gehoorzamen: 'Daar pits ge uw ogendicht en daar is de jacht open.'

Beste Heere Provost, inzake verkeer zijt gij de baas, Jelle E. kan alleen maar knikken. Of zich verslikken. Pas uw beleid zelf aan, niet aan de normen van de 'Vlaanderens' maar aan die van de Binken, en die weten toch altijd iets...


Tot het volgende bokske. Als ge te voet zijt ...

1.206 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page