top of page

Wanneer de Stad de passie preekt, Bink let op je soezen!

In zijn rubriek De Stoute Schoen laat Bernard Derwa zijn licht over Sint-Truiden schijnen

In picture Tjenneke Boffin door fotografe Mine Dalemans

We waren al koploper op twee trieste vlakken: armen en schulden. (140 miljoen euro schuld en 20 procent armen). En nu halen we ook de kop inzake boetes, belastingen en heffingen. De Stad was al langer 'kapotgepitst', nu is de burger aan de beurt. Op dit moment zwaaien er zes verschillende soorten belastingen rond onze oren.


Er waren een paar norse politiemannen die zoveel mogelijk fotootjes trokken vanuit de combi, de 'vlaaienprocessen'. De parkeerboetes van 21 euro en half moeten niet meer voorgesteld worden, het regent pijpenstelen van die 'bananen-p.v.'s'. En nu die vier nieuwbakken heffingen, het kan niet op: de 'betonboetes' op percelen bouwgrond, de 'verwaarloosde gebouwenboete, de 'leegstand taksen' Zesde in de rij: de 'winkeltaks' of taxatie van de voor het publiek toegankelijke ruimtes. Kunt ge nog volgen, mijn beste? "Ja, volgen wel, maar betalen niet!"


'Sleeg gelek haas'

't is nog erger dan in de kerk, daar kwam de koster naar één keer rond met de schotel en ge gaf wat ge wou. De dikke gaf een briefje, den arme een 'solleke'. 'Welkom Hasp' scheert iedereen over dezelfde kan. 'Sleeg gelek haas', Ge krijgt het sleutelke niet in het slot van uw brievenbus, zo beeft uw hand van de schrik. Vroeg of laat, eerder vroeg dan laat, zullen er mensen zijn die zulke 'taksravage' niet kunnen betalen. Dan kan Welkomstede de meubelkes aanslaan of het huiske.

Rechtspraak

Maar wat zal de Beslagrechter in Hasselt van die inhaligheid zeggen? Wat Trudostad doet is op een vlieg schieten met een kanon, voor een niet betaalde taks van 1000 euro de boel aanslaan. Daarover bestaat er Rechtspraak. Het doel moet de middelen heiligen. Het nadeel voor de burger is veel groter dan het voordeel voor de stad. We zullen de rooftochtpolitiek op de voet volgen. Als de stad de passie preekt, Bink let op je soezen !...

963 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page