top of page

Wat hebben de Minderbroeders, Alexander Gilen en het Truiense schepencollege met elkaar gemeen?


Ge krijgt zowaar de indruk dat de 'gasten op het Stadhuis een liefhebberij hebben: schulden maken.Niet met hun centen, neen, met onze centen. Hier weer een schandaal dat ge niet gaat geloven, đat ge niet kunt geloven, maar dat ge wel moet geloven ....

Ik heb de officiële acte van đe notaris hier voor mij liggen. De Stad neemt heel het domein van de Minderbroeders in gebruik. Dat heet 'erfpacht'. Een soort huur, dus. Voor een periode van 30 jaar. De leden van de Kerkfabriek sprongen een gat in de lucht. Eindelijk, wat een verlossing. Ze waren van het onderhoud van dat klooster en van diė kerk verlost. U zal zeggen: "Dat is een vergiftigd geschenk, maar het is toch historisch erfgoed, een stad mag zoiets overnemen. "Wel te verstaan op één voorwaarde: dat het bij onderhouden en verzekeren tegen brand en zo blijft. Dan is het nog een kostelijke grap. Maar neen, die erfpacht is niet gratis, die erfpacht kost de belastingbetaler 67.500 euro per jaar! Daar huurt ge 7 tweeslaapkamer appartementen een gans jaar voor.

Religieus Dorp Het zijn de 'Blauwe Legionairs' en de 'Mariale Zuilenbidders' die in 2018 đie noodlottige beslissing hebben genomen, zonder voorafgaandelijk advies van een architect of van een aannemer. "Verdorie", klagen ze nu ineens in koor. "Wat moeten wij met dat half religieus đorp đoen?" De eerste gevleugelde ingeving was de Administratie erin onderbrengen. Maar, er is geen centiem in de kas, eender welk project verzuipt in de schuldenbeerput en restaureren en aanpassen is onbetaalbaar. "Dan doen we maar niks." Hoflokaal Dik vier jaar geleden is er besloten alles te sluiten, behalve het museum. Dus, waarde Lezer, gij betaalt elk jaar 67.500 euro plus de kosten voor een site zonder bestemming. In zijnen tijd had Ludwig VDH 5 verenigingen toegelaten te vergaderen in het zogenaamde 'Hoflokaal'. Gedaan, Hoflokaal toe. We moeten er best een voorbeeld bijhalen want ge zoudt denken dat ge bij Dante zit. Gij zijt 'blut', stijf van de schulden. Gij staat voor een rijzig kasteel en hals over kop loopt gij naar de Notaris: "Ik koop đat kasteel." En pas later beseft ge dat ge begot, niet weet wat met die mastodont aan te vangen. Waar brengen ze u in đat geval best naartoe? En dringend nog wel!

Alexander

Ik ben ter plaatse gaan kijken. En ja, de kerk, het klooster, de tuin zijn hermetisch afgesloten. Ludwig schrijft mij: "Nu heeft de Stad Sint-Truiden er nog eens een gebouw bij zonder bestemming, zelfs nog een kerk. Terwijl er geen globaal kerkenplan is en er nog een herbestemming moet gezocht worden voor zoveel kerken." Met die 'Paterssite' heeft de Stad totaal verkeerd geboerd. Het is een 'geldopslok', niet bewoond, niet gebruikt, ideaal om te verkommeren. En in die prachtkerk rond nieuwjaar gaan schaatsen, is weer iets 'typisch Sinttruins'. En dan nog te weten dat die schaatsbaan 150.000 euro heeft gekost. Het kan niet op. Over heel de wereld smelten de bergen, hier groeit de berg schulden. Een tweede uitdaging voor Alexander Gilen, om in maatpak, samen met kleermaker Bordoni, een klimtocht te wagen. Maar toch opletten: de berg van Trudo is glibberig...!

2.231 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven

1 Comment


Jan Goffa
Jan Goffa
Sep 19, 2023

Man man man ...


Like
bottom of page