top of page

2023 sluit de deuren… Eric mijmert na

Een jaar met alles wat we graag hadden maar ook zaken die beter niet moesten gebeuren.


De eigen kapel is veel belangrijker geworden dan de ganse parochie. De tegenstellingen in onze maatschappij worden groter, mensen denken extremer en meer egocentrisch. De eigen kapel is veel belangrijker geworden dan de ganse parochie.  Denken dat alles in de wereld alleen rond ons eigen persoontje moet draaien is eigenwijs en getuigt van een erg korte termijnvisie.  Als we opiniestukken en interviews lezen in alle kranten zien we soms strenge standpunten die niet altijd getuigen van een realistisch beeld.  Onze politiekers zijn dikwijls echte windhanen, weet je nog dat we vroeger de windrichting konden aflezen van de kop van de kerktoren. 


Trudocs, een objectief gegeven…

Het is al goed dat de pers bij ons nog de nodige vrijheid geniet om verkeerd lopende zaken openheid te geven.  We hebben met onze Trudocs de laatste jaren toch een en ander onder de schijnwerpers kunnen brengen. Het is echter moeilijk om de propaganda te onderscheiden van het ‘echte nieuws’.  Wat er nu gebeurt in Israël tart alle verbeelding, idem voor de situatie in Oekraïne, vreselijk dat zoveel duizenden mensen hun ocharm éénmalig leven moeten opofferen voor de dikwijls idiote machtswellustige ideëen van  Netanyahu, Poetin, ook Trump en andere niet zelfbewuste zotten van deze wereld. De linken tussen ultrarechts of ultralinks met dictaturen van het verleden of die nu nog actief zijn, is geen uniek gegeven.  Als we onze geschiedenis goed bestuderen, kunnen we lessen trekken om bepaalde huidige leiders niet meer te volgen. Ze zijn mooi gekleed, het maatpak en de ‘cravatte’ geassorteerd, anderen met alternatieve kleding, doch telkens die misvormde geesten die proberen hun leef genoten te overtuigen van hun ‘gelijk’.


Extreem en extremer…

Standpunten worden tegenwoordig meer en meer extremer gesteld: Ik denk in deze context ook aan het nieuwe boek van verslavingsdokter Geert Dom (UAntwerpen).  Als het van hem afhangt zou hij alle gebruik van alcohol aan banden leggen: hij beschouwt het als een harddrug.


Het kan inderdaad verslavend werken en het heeft reeds veel levens van hun sokkel geblazen. Teveel ervan is inderdaad geen weldaad voor onze eigen lichaam en/of voor onze omgeving.  “Te is nooit goed behalve Tevreden” is een wijze uitspraak die ik ooit voor het eerst heb gehoord van wijnclubgenoot uit Alken. Hij zal het waarschijnlijk niet zelf uitgevonden hebben maar het blijft een goed weergave van de realiteit.


Waarom geen glas wijn of bier?

Teveel is effectief nooit goed maar de zeden verzachten door af en toe een glaasje wijn, een goed getapte pint, een borreltje,…ik vind dat dat nog moet kunnen: als we nu kijken naar onze eigen geschiedenis en meer bepaald die van het christendom, dan zien we dat in de mis er nog steeds gebruik wordt gemaakt van wijn, dat er in de Bijbel water plots wijn werd… Als zelfs een man die veel miljoenen mensen heeft  begeesterd dat als voorbeeld heeft gesteld, zou het dan zo slecht zijn voor ons?  Die professor stelt dat we veel jaren langer zouden leven als we geen alcohol gebruiken.  Een theoretische stelling die niet hard  te maken valt: er zijn namelijk zoveel andere factoren die spelen: een ongeval, een ziekte,… kortom er zijn zoveel andere omstandigheden die een leven kort kunnen maken. 


Een doorgedraaide jihadist

Een doorgedraaide jihadist tegenkomen kan het einde betekenen van een nog veel belovend leven. Achterlijke godsdienstgekte is van alle tijden, ook een les uit de geschiedenis die we dikwijls vergeten… De onderdrukking van de vrouwen is ook een gegeven dat we in die context moeten zien: als ik nu merk hoe de vrouwen in Iran consequent zich weren tegen de ‘godsdienstige’ regels van die dictatoriale imams. Het is bewonderingswaardig hoe die hoofddoek meer en meer in de kast blijft, een expressie die veel vrouwen in België ook beter zouden volgen.  Wat is er mooier dan de contouren van een mooie (soms exotische) verzorgde vrouw of man?  De natuur geeft ons dat elke dag mee, toch zalig om van te genieten, om zich te laten bewonderen!


Genieten…

Genieten is dus de boodschap:  een lekkere etentje, een passend glas wijn of bier erbij: de kennis erover verzamelen, een degelijke cursus volgen over wijn of bier, het geeft zoveel meerwaarde tijdens het genot ervan. Het schept dikwijls een erg leuke band tussen mensen, het geeft geborgenheid, het verhoogt onze levenskwaliteit, tenminste als we de consumptie ervan een beetje beperkt houden.  Elkaar tegenkomen op de Kerstmarkt, op een verwarmd terras op onze grote markt, dit samen beleven, … wat is er nog mooier! .


Alcoholvrij

Stel nu dat men alle alcoholconsumptie zou verbieden, hoeveel honderdduizenden mensen zouden geen werk meer hebben? Een gezonde mix tussen alcoholvrije drankjes en de klassiekers is zeker en vast een visie die we nog mogelijkheden moeten geven.  Onze horeca speelt daar trouwens meer en meer op in, een visie voor een gezonde toekomst.

561 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page