top of page

30 % minder kerstbomen: "Stadsbestuur bespaart fors op kerstsfeer in wijken en dorpen"


Afgelopen maandag vroeg de oppositie op de Truiense gemeenteraad of er evenveel kerstdennen als andere jaren werden besteld en geleverd. "Uiteraard", zei schepen van Natuur Ingrid Kempeneers (CD&V). "Dat komt allemaal in orde!" Maar nu blijkt dat het niet in orde komt. Sterker, een 3 tal dagen voor de gemeenteraad - besliste het schepencollege om slechts 1.800 kerstdennen aan te kopen. "Dat is een vermindering van meer dan 30 % of meer dan 800 kerstdennen ten opzichte van de vorige jaren toen er rond de 2650 bomen werden verdeeld", zegt gemeenteraadslid Filip Moers (sp.a).


"Op Initiatief van de sp.a werd in 2006 niet alleen de kerstsfeer gebracht in het centrum maar ook in de dorpen en wijken", steekt gemeenteraadslid Filip Moers (sp.a) van wal. "Door het gratis uitdelen van kerstbomen kunnen bewoners initiatieven nemen om hun straten en wijken eveneens onder te dompelen in een gezellige kerstsfeer. Heel wat buurtverenigingen en bewoners hebben in de voorbij jaren daarop ingespeeld en geïnvesteerd in mooie verlichting om de kerstbomen en hun straat te versieren. Vooral dit jaar in deze sombere coronatijden hebben heel veel gemeenten en steden ons initiatief overgenomen.


Geen woord gerept

"Eerlijk gezegd voelde ik de bui al hangen", gaat Moers verder. "In tegenstelling tot alle jaren sinds 2006 werd er dit jaar met geen woord gerept in het stedelijk informatieblad over de verdeling van de kerstdennen. Blijkbaar hebben ook maar alleen de erkende buurtcomités een email gekregen en werden de andere buurtverenigingen in het ongewisse gelaten. Volgens sommige buurtverenigingen komen eerst de erkende buurtcomités aan zet en wat er dan nog rest wordt verdeeld onder de andere buurtverenigingen."


"Maar volgens de beslissing van het schepencollege van 27 november 2020, - 3 tal dagen voor de gemeenteraad - besliste het schepencollege om slechts 1.800 kerstdennen aan te kopen. Dat is een vermindering van meer dan 30 % of meer dan 800 kerstdennen ten opzichte van de vorige jaren toen er rond de 2650 bomen werden verdeeld.

30 % minder

"Op de gemeenteraad van vorige maandag 30 november heb ik deze problematiek aangekaart. Volgens de bevoegde schepen Ingrid Kempeneers (CD&V) zou er zich geen probleem stellen en zullen er evenveel kerstdennen aangekocht worden als de vorige jaren. Ook de schepen bevoegd voor buurtwerking had geen weet van discriminatie tussen de erkende en andere buutorganisaties. Maar volgens de beslissing van het schepencollege van 27 november 2020, - 3 tal dagen voor de gemeenteraad - besliste het schepencollege om slechts 1.800 kerstdennen aan te kopen. Dat is een vermindering van meer dan 30 % of meer dan 800 kerstdennen ten opzichte van de vorige jaren toen er rond de 2650 bomen werden verdeeld."


Gebrek aan respect

"Het is vooral straf dat beleidsverantwoordelijken op een gemeenteraad zulke antwoorden durven geven aan de oppositie als men enkele dagen voordien anders heeft beslist. Durf ten minste uit te komen voor het beleid dat er gevoerd wordt! Als sp.a betreuren wij deze besparingsbeslissing zeker nu in deze sombere Coronatijden en dit wanneer andere gemeenten het initiatief van onze stad overnemen. Bovendien een totaal gebrek van respect voor de inzet van deze mensen achter de buurtverenigingen die zich onvoorwaardelijk en gratis inzetten om het gezellig te maken in hun straat en de banden tussen de buren op die manier proberen te versterken. In plaats van buren samen te brengen vraagt men nu verdeeldheid te zaaien want wie krijgt een kerstboom voor zijn deur en wie niet?"

252 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page