top of page

Aan ‘de andere kant’ van de VeisderMerk je het verschil als je de oude vest oversteekt en in het centrum terechtkomt? Blauwe steentjes als stoepbetegeling, mooie kelderroosters met een gestyleerd peertje en appel, borstelmachines die toch regelmatig de straten mooi opkuisen. Vuilbakken die toch wel met een goede regelmaat worden leeggemaakt.


Onze binnenstad is dus een proper gegeven, dankzij de ijverige werkkrachten die dit alles verzorgen. Het is zeker geen dankbare job voor die stadsmedewerkers, zeker als je weet dat de bezoekers van onze vurige stede nogal gemakkelijk hun mondmasker laten vallen, toevallig of moedwillig, ik laat het in het midden…


Bron van inkomsten

Kom je aan ‘de andere kant’ van de Veisder, dan is de situatie niet zo rooskleurig qua properheid. Zoals die fameuze uitspraak stelt, is de stoep voorzien om te worden onderhouden door de burger maar wordt die stoep een bron van inkomsten voor de stad als je er toevallig eens met 2 wielen verkeerdelijk gaat opstaan… Dat onderhoud van de eigen stoep is inderdaad voorzien in onze wetboeken: het ruimen van sneeuw, voor zover zich dat nog eens voordoet, of het verwijderen van andere hinder, is een verplichting, zowel binnen als buitenkant van de Veisder!


Time is money

Ik vraag me alleen af waarom die buitenkant van de Veisder ook niet wordt onderhouden? Sigarettenpeuken, blikjes, papier, verpakkingspapier van fast food,… een grote vuilzak vol per lopende kilometer. Zijn we met zijn allen zo’n slechte burgers, wat met onze burgerzin, bestaat die niet meer? De meningen zijn dus verdeeld: vuilbakken zetten, wat betekent dat ze moeten worden geledigd. Time is money, maar een vuile stad kost ook geld en is niet aangenaam voor de brave belasting-betalende burger om daar te gaan wonen. Schorre morrie mensen zijn er overal en zijn niet geïnteresseerd of die stoep proper is of niet. Vuil trekt vuil aan op alle vlakken. Sensibiliseren opdat iedereen zijn best doet om op te ruimen, ik zou hopen dat het werkt maar ik zie ook geen echte campagne die dit aanmoedigt!


Peuken en rokers

Wordt het dus niet eens tijd opdat ons stadsbestuur daar nu eens een politiek punt van maakt? Er zullen wel eens fracties van acties gebeuren maar er is volgens mij geen overkoepelend beleid op dat punt, dit door geen enkele fractie van onze gemeenteraad…

Een bijkomende suggestie misschien: ik vind rokers dikwijls heel gezellige mensen, heb zelf trouwens ook veel gerookt, echter jaren geleden gestopt. Dus alle respect voor deze gewoonte en/of verslaving! Wat ik echter graag zou zien veranderen is dat iedere roker zijn eigen mini-asbakje meeneemt: het genot van de sigaret stopt aan die filter : die weggooien is een drama voor ons afvalwater-verwerking. Dat kunnen we dus beter opvangen door dat peukje zelf mee te nemen naar huis en daar bij het grof vuil te sorteren. Opgelost, vieze peuken her en der in de stad en op het platteland van de deelgemeenten!


Ik geef dit maar mee als (gratis) suggestie aan de stad om hierin een initiatief te nemen, misschien alle inwoners van Groot-Sint-Truiden een af te sluiten mini-asbakje te geven, ook met een peertje en appel als versiering. Zo krijgt de GANSE stad het aura van het oude centrum, leuk meegenomen, bespaart op personeelskosten en op de waterzuivering!

781 weergaven1 opmerking

1 Comment


Hugo Hechtermans
Hugo Hechtermans
Jul 07, 2021

Fantastische suggestie aan die ''meestal gezellige mensen'' die roken.

Ik stel voor dat iemand dat even uitprobeert door effectief elke roker een (gratis) mini-asbakje in de handen te stoppen, met of zonder appels en peren.

Behalve dat de vrijgevige ziel het risico loopt te worden opgepakt en/of gecolloqueerd, zullen de straten, behalve met peuken, ook met mini-asbakjes bezaaid worden.

Misschien kan men beter iedereen wel een mini-vuilbak geven, en liefst niet tè mini...

Like
bottom of page