maar wie uit de bovenlaag faciliteerde hierbij?
Knap werk van de politiezone Sint-Truiden - Nieuwerkerken - Gingelom. Hun inspecteurs vielen dinsdag de hele dag binnen in een tiental huizen en magazijnen in Sint-Truiden en rolde er een Albanese bende op die zich bezighield met het telen en dealen van cannabis.
Opvallend, de 9 opgepakte daders hadden allen de Albanese nationaliteit, waren nog niet zo lang in België en waren vooral piepjong. Op hun paspoorten prijkten geboortedata van eind jaren 90. "Maar vergis u niet", zegt onze man binnen het onderzoek. "Ze zijn razend ambitieus om het te maken binnen het misdaadmilieu en ontzien dan ook niets of niemand. Extreem geweld wordt dan ook niet geschuwd."
Huurwoningen
Maar hoe kunnen die Albanezen, sommige nog maar twee maanden in ons land, dan in een huis in de statige Truiense Prins Albertlaan een wietplantage opzetten? "Albanese bendes lijken steeds meer ingeschakeld te worden bij de uitbating en bewaking van de wietteelt in Belgisch- en Nederlands-Limburg", vertelt onze bron. Ook de misdaadjournalist Philip Pergens schrijft herover in de krant HBVL. "In mei van 2019 werd in Nederlands-Limburg nog een netwerk blootgelegd met in totaal 90 drugspanden. In vijftien kwekerijen troffen de speurders 12.000 planten aan, 25 kilo gedroogde henneptoppen en 140.000 euro cash geld. Bijna overal stonden Albanezen aan het hoofd van de wietteelt. Huurwoningen werden via valse identiteitspapieren gehuurd. Voor hun criminele activiteiten doen Albanezen die in ons land of in Nederland een verblijfsvergunning hebben, een beroep op landgenoten die ze laten overkomen om te ‘werken’. Eens in ons land worden ze uitgestuurd om inbraken of overvallen te plegen of worden ze ingezet in de wietteelt." Maar ze kunnen dit niet alleen. Er moet hulp komen van lokale verhuurders die hun panden willen verhuren en plaatselijke ondernemers waar de Albanezen deeltijds aan de slag kunnen om onder de radar te blijven. En wanneer het misloopt, delen niet alleen de Albanezen in de klappen, maar ook diegenen die hen faciliteren.
Hulp uit de bovenlaag
Zo werd een twintiger uit Sint-Pieters-Woluwe die een woning onderverhuurde aan het Albanese misdaadmilieu, eind mei 2022 veroordeeld tot 30 maanden cel, waarvan de helft met uitstel. De jongeman wist dat er in het huurhuis cannabis werd geteeld, want hij deelde zelfs in de winst. Ook in het Limburgse Bree werd een Albanese bende gefaciliteerd. Zo werden het ondernemerskoppel van het interieurzaak Heerenhuis in Bree herhaaldelijk opgepakt in een onderzoek naar grootschalige cannabisteelt omdat er nieuwe elementen zouden zijn opgedoken die wijzen op hun betrokkenheid bij een grootschalig dossier van cannabisteelt. De Albanese bendes zijn dus steeds op zoek naar logistieke hulp uit de bovenlaag van de gemeente of stad waar ze neerstrijken. Ook in Sint-Truiden. Benieuwd wat het onderzoek daarnaar verder nog gaat opleveren.
Iets verdacht opgemerkt? Signalen over drugsproductie of dumpen van drugsafval opgevangen? Meld het gratis en anoniem op 0800/208.77 (drugsmeldpunt Limburg).
Antwerpen aan de Cicindriabeek