top of page

'Allemaal ego’s' van Jan Flamend, een boek over 't gevecht dat we dagelijks voeren: dat om aandacht
Zopas verscheen Allemaal ego’s van onze Trudocs-collega Jan Flamend, een toegankelijk filosofisch boek over het gevecht dat we allemaal dagelijks voeren: dat om aandacht. Doorspekt met verwijzingen naar literatuur, schilderkunst en film en weetjes over bekende narcisten (van Napoleon tot Zlatan, van Jezus Christus tot Boeddha), onderzoekt dit boek of het mogelijk is om én een aandachtsjunkie én een goed mens te zijn.


Onze behoefte eraan is onverzadigbaar, dus ontwikkelen we sluwe strategieën om bewondering en liefde af te dwingen. Kijk mama, zonder handen. Kijk papa, wat een goede punten ik heb behaald. Kijk baas, nu verdien ik toch een loonsverhoging? Iedereen is met zichzelf bezig. We zijn allemaal de navel van ons eigen wereldje.


Aandachtjunkies

Heeft dat met narcisme te maken? Ja. Heeft dat met egoïsme te maken? Vast en zeker. Niettemin moeten we met al die andere ego’s, die minstens evenveel schouderklopjes willen, zien samen te leven. Al die ijdeltuiten, al die aandachtsjunkies die sociale media bevolken om likes te verzamelen. Allemaal driftig op zoek naar de echo van hun ego. Net als jij en ik.


Solitair of solidair?

Het conflict tussen ik en de andere, tussen mezelf en de wereld is nog nooit zo groot geweest. Solitair of solidair? Aandacht is een schaars goed en er wordt bikkelhard om gevochten. Toch is het mogelijk om een goed mens te zijn en een valabel en altruïstisch bestaan te leiden. Al is het maar om de waardering die je ervoor krijgt.


Recensent

Jan Flamend stapte na een academische carrière aan het Instituut voor Literatuurwetenschap van de KU Leuven over naar het zakenleven. Hij werkte voor technologiebedrijven als Apple en HP en stichtte het internationaal gerenommeerde opleidingsbedrijf Valueselling.be. Daarnaast was hij ook jarenlang recensent voor De Standaard der Letteren en schreef hij diverse boeken over literatuur, communicatie en verkoop. Af en toe schrijft hij als echte Truineer voor Trudocs

Het boek is uitgegeven door Uitgeverij Pelckmans kost € 20 en telt 256 blz.

573 weergaven0 opmerkingen

Comentarios


bottom of page