top of page

Analyse: Komt er nu eindelijk rust in Sint-Truiden?


in picture: Sint-Truiden door de lens van Tim Dirven

Wat beweegt er dezer dagen achter de schermen van de Truiense politiek? En komen we nu stilaan in kalmere, politieke wateren terecht? Trudocs maakt een analyse


"Maandagavond wordt dat beslist", zegt Peter Deltour mij wanneer ik hem tussen de rekken van de Delhaize van Olivier de Mol vraag achter zijn nakend fractieleiderschap van de Truiense N-VA. Een tip voor beginnende politici en journalisten: Begeef u naar de supermarkt en je weet zowat heel het reilen en zeilen van een provinciestad. "Dus Günther Dauw haalt bakzeil?", probeer ik. Grijnzend duikt Deltour in het gangpad van de wijnpromoties. Binnen de Truiense N-VA is er een 'Arabische lente' begonnen. Engelbosch wordt meer en meer een vage herinnering, en de meisjes zijn er aan de macht. Nina Kvikvinia en Mieke Claes zijn er vandaag de baas. Al probeert Engelbosch zijn stempel nog verder door te drukken. De kandidatuur van Deltour wordt immers gesteund door Engelbosch en Francois, terwijl de meisjes zich achter Dauw scharen. Zo zijn er ook hardnekkige geruchten dat Engelbosch medewerker wil worden van Mieke Claes op Ruimtelijke Ordening. Maar of die ambities verder dan de wandelgangen zullen geraken is eerder onwaarschijnlijk.


Pottenkijkers

"Dat zou ik toch een bijzonder slecht idee vinden", vertrouwt Ingrid Kempeneers me toe. Maar la Kempeneers heeft af te rekenen met andere pottenkijkers. "Veerle heeft het moeilijk met haar nieuwe status. En eerlijk, ik heb haar advies niet meer nodig. Er is een nieuw tijdperk aan gebroken. Een nieuwe CD&V." Met een Bert Stippelmans als gemeenteraadsvoorzitter? "Tja, die partijdigheid moet stoppen. Dat is toch nergens voor nodig. Soit, ik verwacht mijn eed af te leggen zo rond 1 december. Mijn voordracht is afgelopen dinsdag naar de gouverneur vertrokken. Ik ben er helemaal klaar voor."


Après-Ski

Ondertussen stormt Hilde Vautmans met het voluntarisme van Verhofstadt door de stad. En eerlijk, ze doet dat goed. Verfrissend transparant. Geen vraag uit de weg gaande. Maar, ook van de meester geleerd, uitermate veeleisend voor haar medewerkers. "Kunt ge geloven, ze heeft me de lettertjes op het door te knippen lint laten veranderen", hoor ik Trud'Or-medewerker Bram Deltour zuchten, terwijl ik iets verder sta, tijdens de onthulling van het nieuwe parkeerbeleid. "Die zouden beter wat harder werken", monkelt Pascal Vossius. De jonge Deltour is allesbehalve een vriend van de Truiense horecapaus. "Schaffen ze mij de Après-Ski af. Nu is er officieel echt niets meer te doen in Sint-Truiden. En ook bijzonder jammer voor al die verenigingen." Maar dat wil de voorzitter van Trud' Or Philip Bronckaerts niet geweten hebben. "Je moet met je tijd meegaan hè. Ten andere, ik wil geen gaten in onze begroting. Wij komen volgende week met een nieuw concept. Eerlijker voor de verenigingen en kwalitatiever."


Leraar, geen leider

Ondertussen zit de Truiense oppositie nog steeds niet op toerental. "Ik ben milder geworden", zegt ijzervreter Ludwig Vandenhove anno 2022. Maar de vraag is of die mildheid vandaag voor de Truinse socialisten rendeert. Want een echte leider ontbreekt. "Gert Stas is even briljant dan dat hij lui is", vertrouwt een oudgediende me toe. "Hij komt met wisselend succes tussen op de gemeenteraad. Maar tussen die raden zie je hem te weinig. Dossierkennis in overvloed, maar hij is een leraar, geen leider." Ondertussen blijft die andere dossiervreter Filip Moers onduidelijk over zijn politieke toekomst, tot grote ergernis van Vandenhove, die een Moers op zijn lijst moet hebben. "Je gaat Engelmanshoven toch niet aan Vautmans cadeau doen." Het populaire stemmenkanon Eddy El Herboutti loopt ook somber rond. Hij vindt de mogelijke komst van Carl Nijssens maar niks. "Ik ben bereid alles te doen, heb de volle steun van Bert Breesch, maar ik wil een schepenmandaat. Dat van Sport wel te verstaan. En als Nijssens komt, val ik uit de boot." Nijssens zelf laat voorlopig niet in zijn kaarten kijken. "Kan zijn dat ik helemaal iets anders ga doen. Politiek is mijn passie, maar bepaalt niet mijn leven."1.534 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page