top of page

Animal Rescue Service haalde maar liefst 2438 dieren op in 2020



Truienaar Mathieu Helleputte (29) richtte in 2019 met enkele vrienden vzw ‘Animal Rescue Service’ op. Met succes, zo blijkt, want Mathieu haalde samen met zijn vrijwilligers het voorbije jaar maar liefst 2438 dieren op.


Met 11 jaar ervaring op de teller als vrijwilliger in het natuurhulpcentrum en enkele jaren als de hondenvanger van het dierenasiel in Sint-Truiden zette Mathieu Helleputte in september 2019 de stap om zelf iets op poten te zetten om zo te kunnen bijdragen aan het dierenwelzijn. “Van inbeslagnames van honden en het zoeken van een aangereden ree in het midden van de nacht, over een op hol geslagen paard op de weg tot een vastzittende kauw in een schoorsteen en een leguaan op een parasol", vertelt Mathieu. "Ik heb het allemaal gezien en elk avontuur was leerrijk. Die kennis wou ik omzetten met mijn dierenambulance. Ik heb de mosterd gehaald bij onze noorderburen, die ver voorlopen op het vlak van dierenwelzijn. Wat doen we precies? Wel, wij verzorgen het transport naar asielen, opvangcentra of een dierenarts. Daar vragen wij een financiële tegemoetkoming voor. Maar voor het vangen van gewonde en gevonden dieren kan je vrijblijvend op ons rekenen. Iedereen kan ons dus contacteren als je een dier in nood ziet, zowel op straat als in de tuin. En dit 24/7. Voor elk dier doen wij ons uiterste best om de gepaste oplossing en hulp te vinden. Gedomesticeerd, inheems of exotisch, elk dier in nood heeft recht op hulp.”



"Maar de zaken gaan goed. Een paar interventies uit 2020 die ons zeker bijbleven waren bijvoorbeeld een wallaby die we in een tuin gingen vangen met de Politie LRH in Hasselt. Wilde eenden die in het centrum van Tienen broedden op een dak om erna met de kuikens van het dak te springen en zo de Wolmarkt op stelten te zetten. Een oproep van de politiezone Druivenstreek voor 12 Canadese ganzen beschoten met een loodjes geweer. Een huisgekko meegereisd uit een container uit Azië. En ga zo maar door! We reden dit jaar maar liefst 1909 keer voor interventies uit! Waarvan 172 voor kadavers. Van de kadavers werden er 138 voor de Stad Sint-Truiden opgehaald. We haalden dit jaar 165 verschillende diersoorten op. Met stip op de eerste plaats noteren we de bosduif. Maar liefst 283 rukten we ervoor uit. Gevolgd door de egel (259 keer). De derde plaats is voor de wilde eend (136 keer). De Turkse Tortelduif staat op 4 (89 keer). En de ree sluit de top 5 af (85 keer). In totaal werden er 2438 dieren opgehaald gaande van een egel over een duif tot een ree of vos maar ook gaven we bijstand aan de politiezones voor loslopende paarden, ezels of koeien. Ook hadden we enkele speciale gasten die we mochten ophalen zoals een dodaar, een eikelmuis, een kneu, een tafeleend, 2 velduilen en een smelleken!"



87 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page