top of page

Bijna 70% van ontslagen Punch Powertrain-medewerkers weer aan de slag of volgen een opleiding



Vandaag, bijna een jaar na de oprichting van de tewerkstellingscel voor de ontslagen medewerkers van Punch Powertrain, zijn 75 (55.9 %) van de 134 ontslagen medewerkers, ondanks de moeilijke omstandigheden van de Coronacrisis, aan de slag in een nieuwe job, als zelfstandige of via een Individuele Beroepsopleiding. Daarnaast volgen nog 16 personen ( 11.9%) een opleiding. Vier bedienden, die later ontslagen werden, volgen nu nog een outplacement traject.


In augustus en september 2019 deelde Punch Powertrain in 2 fases zijn intentie mee om over te gaan tot het collectief ontslag van 308 medewerkers. Dit aantal werd later echter teruggebracht tot 134.


Begin februari 2020 werd daarom de “Tewerkstellingscel Punch Powertrain” opgestart voor de ontslagen medewerkers van Punch Powertrain, waarin de werkgever, de sociale partners, de stad Sint-Truiden, VDAB en de outplacementkantoren samenwerken om de ontslagen medewerkers op te vangen en te begeleiden in hun verdere loopbaan. Samen met de interventiedienst van VDAB en de outplacementkantoren SBS Skill BuilderS en Randstad RiseSmart organiseerde Punch Powertrain op 12 maart 2020, net voor het ingaan van de lockdown, een infosessie voor de getroffen medewerkers.


134 ontslagen

Tot op heden vielen er in totaal 134 ontslagen, waarvan het merendeel arbeiders. Punch Powertrain stelde voor de begeleiding van de arbeiders het outplacementkantoor SBS Skill BuilderS aan en voor de begeleiding van de bedienden Randstad RiseSmart.

“Wij vinden het heel belangrijk dat onze medewerkers, ook in deze moeilijke context van reorganisatie, goed begeleid kunnen worden en de weg vinden naar nieuwe tewerkstelling", zegt Joris Daemen, HR Verantwoordelijke van Punch Powertrain. "We willen alle partners in dit traject bedanken voor de geleverde inspanningen en de flexibiliteit die ze aan de dag gelegd hebben, om in deze uitzonderlijke omstandigheden van de coronacrisis de nodige tools en hulp aan te reiken!”


Activiteiten aangepast door de coronalockdown.

Gezien op 25 maart 2020 de eerste ontslagen werknemers instapten in de tewerkstellingscel moest de persoonlijke standaardbegeleiding plaats maken voor een digitaal aanbod. “Dat klopt en dat was niet eenvoudig", knikt Dominick Mols, teamleider Interventieadviseurs. "Maar gelukkig schakelden de outplacementkantoren snel, en met de nodige creativiteit, over naar een digitale online aanpak, in plaats van de gebruikelijke face-to-face begeleiding. Door de lockdown was het bovendien moeilijker om de zoektocht naar een nieuwe uitdaging aan te vatten omdat heel wat bedrijven de activiteiten moesten stilleggen.”


Jobacties online, sollicitatiedag geschrapt

De geplande sollicitatiedag, georganiseerd door Punch Powertrain in samenwerking met de stad Sint-Truiden, de outplacementkantoren en VDAB, werd geschrapt gezien er een verbod was op de organisatie van bijeenkomsten. Daarom werden wel vrij snel de persoonlijke Mijnloopbaan-profielen van de ex-werknemers aangepast (onder begeleiding van SBS Skill BuilderS en Randstad RiseSmart), zodat de zoektocht naar vacatures kon worden aangevat. “Van bij het bekendmaken van de herstructurering, hebben bedrijven zich aangemeld om kennis te kunnen maken met de ontslagen werknemers. Zowel Punch Powertrain, de stad Sint-Truiden, de outplacementkantoren en VDAB (team industrie) ontvingen verschillende vacatures. Omdat de geplande sollicitatiedag niet kon doorgaan hebben de outplacementkantoren de nodige creativiteit aan de dag gelegd om de werkzoekenden toch in contact te brengen met de werkgevers.”


Meer dan de helft aan het werk

Van de 134 ontslagen werknemers stapten 133 personen in de tewerkstellingscel. Deze mensen werden professioneel begeleid door Randstad RiseSmart of SBS Skill BuilderS. Het doorlopen traject leidde hierbij tot een relatief hoge tewerkstellingsgraad.

Vandaag, bijna een jaar later, is de tewerkstellingscel voor de meesten afgelopen. Vier bedienden, die later ontslagen werden, volgen nu nog outplacement. 75 personen (55.9 %) vonden, ondanks de moeilijke omstandigheden, intussen een nieuwe job als werknemer, zelfstandige of via een Individuele Beroepsopleiding..


Opleidingen

Voor sommige ontslagen werknemers die nog werkzoekend zijn, is bijscholing of omscholing naar een nieuw beroep vaak de oplossing. “Van de 40 ingeschreven werkzoekenden zijn er 16 personen gestart met opleiding bij VDAB of bij Limtec +", zegt Tinne Lommelen, directeur VDAB Limburg. "Opleidingen die gevolgd worden zijn zeer uiteenlopend, deze kunnen gaan van een echte herscholing naar bijvoorbeeld zorgkundige, maar we zien ook dat een paar getroffenen de kans hebben gegrepen naar tweedekansonderwijs. Verder is er ook een instroom naar technische opleidingen zoals carrosserie of technisch tekenaar. Drie personen volgen een opleiding ‘onderhoudstechnicus’ bij het sectorfonds Limtec +. Zo worden ook partners ingeschakeld bij de werking van de tewerkstellingscel”.


183 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page