De familie Gilen, een naam als een klok in Sint-Truiden, prijkt op het prominente lijstje van Rijkste Belgen net onder Maurice Lippens en Rode Duivel Thomas Vermaelen. Toch kiest de 40-jarige Laurens Gilen voor het socialisme.
Laurens Gilen ging na zijn studies Toegepaste Economie aan de ULB en VUB aan de slag in het bedrijf van zijn vader Rudi. Ondertussen huwde de Truienaar met een bekende journaliste en actrice. Samen kreeg het koppel drie kinderen (1, 3 en 5 jaar oud). Vandaag is Laurens de eigenaar van Gilen Real Estate, een bedrijf dat zich richt op betaalbaar wonen op schaal.
“Wij hebben verschillende formules ontwikkeld om wonen betaalbaar te maken, zoals Hamsterhuren®, en opereren door heel het land. Via mijn jongere broer Immanuel zijn we ook actief in de VS, specifiek gericht op betaalbaar wonen. In Sint-Truiden staan we vooral bekend als woningbouwers, een traditie die begon bij mijn grootvader Guy Gilen en werd voortgezet door mijn vader, Rudi Gilen, die ook veel erfgoed heeft gerestaureerd. Zelf zet ik eerder nieuwe initiatieven in gang om betaalbaar wonen op grote schaal mogelijk te maken. Hierdoor heb ik veel kennis opgedaan over complexe dossiers, besluitvorming met meerdere belanghebbenden, en financiële en juridische zaken.”
"Ik wil later niet hoeven uitleggen waarom ik niets heb gedaan.
Waarom dit engagement?
“Ik wil graag bijdragen aan de vooruitgang van de stad. Als geboren Truienaar en vader van drie kinderen die hier opgroeien, wil ik een levendige en duurzame stad voor ons allemaal. Ik wil later niet hoeven uitleggen waarom ik niets heb gedaan. Onze stad heeft een prachtig centrum, diverse inwoners, mooie bedrijven, indrukwekkende gebouwen en een rijke geschiedenis waar we echt iets mee moeten doen. Maar ik zie ook wel wat uitdagingen. Uitdagingen waar ik een bijdrage in kan leveren.”
En die zijn?
“De huidige snel stijgende huur- en koopprijzen zijn voor veel mensen niet meer betaalbaar, wat iedereen in Sint-Truiden direct of indirect raakt. Kijk, onze stad heeft geweldige troeven. Denk maar de goede mobiliteit, het levendig centrum, veel groen en kan zich positioneren als een aantrekkelijke stad voor werkgevers en jonge starters uit het hele land. Deze dynamiek kan Sint-Truiden niet alleen financieel stabiel maken, maar ook de aangenaamste en betaalbaarste stad van het land. We hebben werkende, goed opgeleide jonge mensen nodig. Die mensen hebben betaalbare woningen, veiligheid, groen, werkgelegenheid en een actieve stadsbeleving nodig. Ik wil een plan opstellen om 1000 betaalbare woningen te realiseren. Daarom pleit ik voor een transparanter vergunningsbeleid, de oprichting van een Truiens verhuurkantoor in samenwerking met de huisvestingsactoren en meer politieke betrokkenheid in het dagelijkse bestuur van de stad. De stad kan een leidende rol spelen in het woonbeleid zonder zichzelf te verarmen door stadseigendommen te verkopen.”
“De huidige snel stijgende huur- en koopprijzen zijn voor veel mensen niet meer betaalbaar, wat iedereen in Sint-Truiden direct of indirect raakt
Hoe ga je dat dan doen?
“Met mijn ervaring in financiën en bouw kan ik veel bijdragen. Ik kan partijen bij elkaar brengen en investeerders en bedrijven kennis laten maken met deze stad. We moeten de dienstverlening verbeteren door praktische en toegankelijke oplossingen te bieden in plaats van ingewikkelde en ondoorzichtige plannen.”
Met alle respect, maar dat is exact wat Jelle Engelbosch ook zei. Gaan we zo niet opnieuw de kat bij de melk zetten?
“Ik zal geen mandaat nastreven dat niet verenigbaar is met mijn bedrijf. Zo zal ik zeker geen schepenmandaat opnemen. Ik wil mijn ervaring, netwerk en kennis delen met de mensen die aan de knoppen gaan zitten maar zelf zal ik daar geen plaats nemen.”
"Ik zal geen mandaat nastreven dat niet verenigbaar is met mijn bedrijf. Zo zal ik zeker geen schepenmandaat opnemen.
Een vraag die iedereen zich stelt: Waarom Vooruit?
“Ik heb met heel wat mensen mijn ideeën en visie besproken maar vond de meeste aansluiting, de meeste interesse bij Vooruit. Ik ken Gert Stas al heel lang en had sowieso de gewoonte om de 'Staat van de Stad' periodiek met hem te bespreken. Binnen de partij zit er een goede mix van bekwame, ervaren mensen en jonge geëngageerde burgers. Samenwerking over partijgrenzen heen is natuurlijk ook belangrijk. Veel inwoners hebben vergelijkbare problemen en frustraties, en politiek moet niet verdelen maar verenigen. Vooral lokaal waar veel mensen elkaar kennen. Een kleine groep bekwame mensen uit verschillende partijen kan veel bereiken. Misschien is er in onze fruitstad wel laaghangend fruit dat we samen kunnen plukken. In ieder geval ben ik gemotiveerd om met een nieuw elan een constructief verhaal voor onze stad te schrijven.”
Ik probeer toch nog eens. Hoe rijm je een vermogen van €26.879.000 met het socialisme?
“Voor mij draait het om wat we als maatschappij collectief willen organiseren. Ik denk dat bijna iedere Belg akkoord is om veel zaken samen te regelen: onderwijs, defensie, gezondheidszorg, infrastructuur enz. Alle politieke partijen hebben deze keuze al lang geleden gemaakt. We moeten dit wel veel beter en efficiënter implementeren, wat nu een zeer grote uitdaging is. Mijn karakter en visie op de maatschappij komen eerder overeen met de linkse accenten. Vergeef me, maar ik wil dat niemand dakloos is of zich zorgen hoeft te maken over zijn levensonderhoud, woonomstandigheden, racisme, werkgelegenheid of over onderwijs voor zijn kinderen. Dit sluit ook aan bij wat we met ons familiebedrijf doen. We bestaan al lang en hebben nooit dividend uitgekeerd, maar altijd alles herinvesteerd in het bedrijf. Daardoor konden we zoveel monumenten restaureren in Sint-Truiden en nationaal het Hamsterhuren® op de kaart zetten, wat een meetbare bijdrage aan de maatschappij levert. Het is belangrijker wat je doet met je vermogen niet hoe groot dat vermogen is. Ik geloof ook sterk dat er veel meer is dat ons verbindt dan deze schijnbare ideologische tegenstellingen. De uitvoering binnen de overheid moet echter veel beter.”
"Vergeef me, maar ik wil dat niemand dakloos is of zich zorgen hoeft te maken over zijn levensonderhoud, racisme, werkgelegenheid of over onderwijs voor zijn kinderen.
Heel concreet: Hoe kijk je naar de steeds maar aftakelende abdijsite?
“De abdijsite is eigendom van het bisdom met een erfpacht voor de stad. Het stadsbestuur heeft de verplichting om te renoveren de afgelopen 15 jaar nagelaten. Nu moet er een inhaalbeweging gemaakt worden zoals voor zovele andere gebouwen. Ik kan me voorstellen dat het bisdom op een bepaald moment tegen de nalatigheid zal willen optreden. Luister, we moeten op korte termijn aan tafel gaan zitten met het Bisdom. Over de bestemming zelf: daar zijn al veel studies en gesprekken aan toegewijd maar vooraleer er hier concrete keuzes gemaakt kunnen worden dient het bovenstaande opgelost worden. De stapsgewijze renovatie moet altijd gepaard gaan met een concrete invulling. Een concrete invulling is enkel mogelijk in een stabiel kader.”
Wij zullen het in ieder geval samen met u opvolgen!
Fotografie: Debby Termonia - Tekst: Dirk Selis
Kommentare