top of page

CD&V-voorzitter Borgs tempert eis van coalitiepartners: "Raadsleden worden ruim op tijd ingelicht"

Enerzijds: 100% openheid en transparantie Anderzijds: respect voor de wetgeving en privacyregels.


De eis van de meerderheidsvoorzitters Jan Vochten van N-VA Sint-Truiden en Jean-Paul Lavigne van Open Vld Sint-Truiden om de gemeenteraadsleden vandaag het rapport te bezorgen, vangt bot bij de Truiense CD&V. "Zoals voorzien zullen de gemeenteraadsleden het rapport van Audit Vlaanderen ruim op tijd ontvangen, zodat ze de tijd hebben om dit document door te lezen", tempert CD&V-voorzitter Peter Borgs het enthousiasme van zijn coalitiepartners. Het lijkt erop dat de christendemocraten vooral tijd willen winnen om de zaken naar hun hand te zetten.


"Naar aanleiding van de berichtgeving in de media, verduidelijken we graag ons standpunt omtrent de behandeling van het rapport van Audit Vlaanderen over het vaccinatiecentrum van Sint-Truiden", steekt CD&V-voorzitter Peter Borgs van wal. "Op de gemeenteraad van 10 mei heeft burgemeester Veerle Heeren – onverbloemd en in alle openheid – aan de Truienaar uitgelegd hoe we in onze stad de coronacrisis hebben aangepakt. Na afloop van deze gemeenteraad voerde Audit Vlaanderen een objectief en gedegen onderzoek naar de werking van het vaccinatiecentrum. Tijdens dat onderzoek hebben de betrokkenen geantwoord op alle vragen. Kortom, de procedure verloopt in alle openheid en transparantie."

‘in de doofpot te steken’

"Die openheid houden we aan in het verloop van de procedure, met respect voor de geldende regels", gaat Borgs verder. "We hebben absoluut niet de bedoeling om dit rapport ‘in de doofpot te steken’, zoals nu op een goedkope manier geïnsinueerd wordt. Integendeel zelfs: Als democratisch verkozen vertegenwoordigers krijgen de gemeenteraadsleden inzicht in het rapport van Audit Vlaanderen: zoals voorzien zullen zij het rapport van Audit Vlaanderen ruim op tijd ontvangen, zodat ze de tijd hebben om dit document door te lezen. Tijdens de gemeenteraad van 30 augustus zal de auteur van het rapport van Audit Vlaanderen aanwezig zijn om het toe te lichten en te antwoorden op alle vragen van de gemeenteraadsleden. Op die manier worden alle leden van de gemeenteraad volledig ingelicht, uit eerste hand, waarna de democratische bespreking en het debat volgt."


Respect voor de wetgeving en privacyregels

"De regels schrijven voor dat de gemeenteraad kan beslissen om – met twee derde meerderheid – de conclusies van het rapport van Audit Vlaanderen publiek te bespreken", weet voorzitter Borgs. "Als die meerderheid gevonden wordt, staan wij absoluut open voor een publieke bespreking. Meer zelfs: CD&V Sint-Truiden zal een dergelijk voorstel volmondig steunen. Daarnaast hebben we er geen enkel probleem mee dat de conclusies van het openbaar onderzoek vervolgens publiek verspreid worden, mits de privacyregels gerespecteerd worden en mits Audit Vlaanderen hier haar toestemming voor geeft. Ons standpunt is dus duidelijk: we staan voor 100% openheid en transparantie. Voor de rest hopen we dat alle betrokken partijen dit dossier sereen behandelen, met respect voor de wetgeving en privacyregels."


Extra gemeenteraad dankzij Carl Nijssens

De Truiense CD&V wil dus duidelijk tijd winnen en orde in de chaos brengen. Ondertussen beraadt de oppositie zich om de gemeenteraad zelf bij elkaar te roepen. Wanneer zij 1/3 van de raadsleden hiertoe bereid vinden, kan de gemeenteraad binnen de acht dagen plaats vinden. Vandaag heeft de CD&V 10 zetels, evenals Vooruit, Open VLD heeft 7 zetels evenals de N-VA en Groen heeft 1 zetel. In totaal zijn er dus 35 zetels in de Truiense gemeenteraad. In concreto betekent dit dat er 12 gemeenteraadsleden nodig zijn om een extra gemeenteraad samen te roepen. Pittig detail: Gemeenteraadslid Carl Nijssens is bereid de oppositie hierin te steunen.
1.224 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven

1 Comment


Deontologische fout volgens rapport !!!Dus één logisch gevolg: opstappen!!!!

Like
bottom of page