top of page

CD&V wil Audit over Veerle Heeren angstvallig geheim houden

Bijgewerkt op: 22 aug. 2021De Truiense CD&V onder leiding van Bert Stippelmans (CD&V) gaat tekeer als een duivel in een wijwatervat, om het forensisch rapport van Audit Vlaanderen over de vaccinatiefraude van Veerle Heeren (CD&V) toch maar geheim te houden. Maar of dat gaat lukken is nog maar de vraag.


Vandaag is de krant HBVL niet mals voor de Truiense burgemeester. "Heeren leek gelouterd na haar terugkeer. Klaar om de audit te respecteren. Maar zij en haar entourage hebben duidelijk geen lessen getrokken uit de affaire die landelijke weerklank kreeg." Het lijkt onwaarschijnlijk, maar de Truiense christendemocraten aangevoerd door gemeenteraardsvoorzitter en fractieleider Bert Stippelmans hebben hun revolvers al uit hun holsters getrokken, klaar om zichzelf opnieuw door hun oranje voeten te schieten.


Geheimhoudingsplicht

Waar gaat het precies over? Stippelmans moet als voorzitter van de gemeenteraad het rapport over Veerle Heeren en de vaccinatiefraude behandelen op de Truiense gemeenteraad van 30 augustus aanstaande. Maar hij wil dit doen tijdens het geheime luik van de vergadering, naar eigen zeggen 'omwille van de persoonlijke levenssfeer van de betrokkenen'. Wanneer de deuren van de Truiense gemeenteraadszaal dicht gaan, dan moeten u en ik niet alleen naar buiten, maar zelfs de gemeenteraadsleden moeten zwijgen over wat daar verteld wordt. "Het is aan de voorzitter om hierin de leiding te nemen en dat zal ik ook doen", blies Stippelmans woensdag al hoog van de toren. "Natuurlijk zal ieder raadslid dit volledig rapport ontvangen en natuurlijk zal ieder raadslid dit zien geagendeerd worden op de gemeenteraad. En daarnaast zal ieder raadslid zelfs meer dan de discretieplicht ook de geheimhoudingsplicht moeten vervullen. Het verleden heeft immers aangetoond dat men meer bezig is met sensatie dan met inhoud."


Betrokken partij

Maar het is nog maar de vraag of Stippelmans als voorzitter mag optreden wanneer de gemeenteraad het luik van de vaccinatiefraude zal aansnijden. Hij is immers, gezien de zeer vroege vaccinatie van zijn dochter, betrokken partij. Het zal opnieuw het oudste gemeenteraadslid zijn die moet overnemen. In casu Jef Cleeren, en als die niet wil of kan Ludwig Vandenhove (Vooruit). Het is dan aan Cleeren of Vandenhove om het agendapunt dan wel naar de besloten of naar de open vergadering te versluizen.


Potjes dicht houden

"Bovendien legt geen enkele wet vast dat een forensische audit per definitie achter gesloten deuren belandt", zegt professor lokale politiek Herwig Reynaert (UGent) in de krant HBVL vandaag. "Al proberen gemeentebesturen - niet alleen dat van Sint-Truiden - forensische audits wel vaker voor zichzelf te houden. Als de deuren dicht gaan, dan moeten de gemeenteraadsleden niet alleen zwijgen over wat daar verteld wordt, maar ook over het rapport op zich. Een betere manier om de indruk te wekken dat er potjes toegedekt moeten blijven, kunnen we niet bedenken."


Ondertussen bij de coalitiepartners

Ondertussen zwijgen de kopstukken van N-VA en Open Vld als vermoord. Die moeten knarsetanden toekijken hoe Bert Stippelmans zich wentelt in zijn rol van gemeenteraadsvoorzitter en de communicatiefouten blijft opstapelen. Het zal nu niet lang meer duren tot de andere nationale commentatoren op de zaak gaan springen. En dan zullen ook Hilde Vautmans (Open Vld) en Jelle Engelbosch (N-VA) kleur moeten bekennen. Of je stemt in met deze poppenkast of je neemt er afstand van. En dan is een breuk niet meer veraf.


928 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page