Stad misloopt 400.000 euro
Namens een aantal Truiense eroshuizen dienden mr. Inke Dedecker en mr. Bert Vanmechelen een klacht in bij het Agentschap Binnenlands bestuur tegen het nieuwste belastingreglement op eroshuizen van de stad Sint-Truiden. Vandaag kregen ze gelijk. Opnieuw een mokerslag voor de schepen van Financiën Jo Francois (N-VA).
De advocaten hadden geargumenteerd dat het onwettig is dat de eigenaars worden aangeduid als belastingplichtigen. De gouverneur Jos Lantmeeters volgt hen daarin. Hij stelt dat het rechtstreeks belasten van de eigenaars om de inningsproblematiek van de stad te vergemakkelijken, niet aanvaardbaar en verantwoord is, al zeker niet in combinatie met de verdubbeling van het belastingtarief naar 30.000 euro.
Fiscale bevoegdheid misbruikt
"Dat is volgens de Gouverneur een ongeoorloofde strafsanctie", legt mr. Inke Dedecker uit. "De belasting wordt volgens de Gouverneur aangewend voor een ander doel dan waarvoor ze is bedoeld en de fiscale bevoegdheid wordt misbruikt door de stad."
Gelijkheidsbeginsel
Verder hadden de raadslieden aangekaart dat er geen verantwoording is voor de verhoging van de vaste tarieven met 2 euro per vierkante meter oppervlakte van het perceel en aan de kaak gesteld dat het normale maximumtarief wordt verhoogd van 15000 euro naar 30000 euro in geval van een niet – gereglementeerde exploitatie. Ook daarin volgt de Gouverneur hen: hij meent dat er geen verantwoording is voor de tariefverschillen. "Het criterium van de perceelsoppervlakte is niet relevant bij het bepalen van de hoogte van de belasting, noch is er een verantwoording voor het verdubbelen van de belasting voor een niet-gereglementeerde exploitatie", weet mr. Bert Vanmechelen. "Het belastingreglement schendt dan ook het gelijkheidsbeginsel en werd bijgevolg vernietigd."
Blijven proberen
In een reactie voor de weekendkrant van HBVL wil Francois niet opgeven: "Ik ben verrast door de beslissing van de gouverneur maar ik blijf proberen tot het lukt!"
Het betere pooierwerk
"Het vernietigen van de Erostaks is helemaal terecht", reageert oppositieleider Gert Stas (Vooruit). "De Stad verplichtte de huiseigenaars het vuile werk op te knappen en ging dan zelf lopen met de buit. 'Het betere pooierwerk', zal Francois gedacht hebben. De afgekeurde belasting moest de stad bovendien 400.000 euro per jaar opbrengen. Dat is een pijnlijke 'pikuur' voor een stad die nu al zijn patrimonium moest verkopen om zijn leningen af te kunnen betalen. Door het geblunder met de erostaks zit de stad nu zelf op droog zaad."
Comments