top of page
t_high.png

 De universele mens in Herman Rohaert: “Sint-Truiden heeft enorm veel potentieel”



Op 6 juni vindt in Museum De Mindere de vernissage plaats van een bijzondere expo over iconische momenten in de geschiedenis. Maar… zonder afbeelding van de gezichten die deze momenten zo herkenbaar maken.


Kunstenaar Herman Rohaert, die sinds 1983 in Sint-Truiden woont, stelt er samen met schilderes Franceline Pompe en scenograaf Jo Klaps de expo Geschichte Ohne Gesichte voor. Rohaert groeide op in Luxemburg en kwam via zijn studies in Leuven uiteindelijk in Sint-Truiden terecht, waar hij sindsdien zijn thuis vond. Hij prijst de gastvrijheid van de Truienaren: “In Tienen, waar ik ook heb gewoond, kende ik na jaren nog niemand. In Sint-Truiden voelde ik me na zes maanden al ingeburgerd. De mensen hier zijn gewoon erg open.” Toch heeft de kunstenaar gemengde gevoelens over zijn stad. “Het is een stad met enorm veel potentieel, maar dat werd zeker de laatste jaren onvoldoende benut. Er had veel meer kunnen gebeuren, zeker op cultureel vlak, als ik bijvoorbeeld zie wat Tongeren realiseert op het gebied van cultuur en musea... Gelukkig waait er vandaag een nieuwe wind."


Gezichten wissen

Maar we dwalen af. Terug naar de expo. “De schilderijen van mijn goede vriendin Franceline Pompe vormen het visuele fundament van de tentoonstelling", legt Rohaert uit. “Haar werken zijn gebaseerd op iconische persfoto’s die zij abstraheert en herinterpreteert op ruw canvas. Ze vergroot details uit, wist gezichten en doordringt het vluchtige beeldmoment van een universele betekenis. Thema’s als conflict, herinnering en menselijke sporen staan centraal in haar werk. Pompes beelden zijn geen simpele reproducties. Integendeel, ze ontdoen de werkelijkheid van haar oppervlakkige herkenbaarheid en dwingen tot diepere reflectie.” Precies daarin vond Rohaert zijn ingang. Zijn gedichten zijn geen verklaringen bij het beeld, maar literaire echo’s die – net als het schilderij – tot de kern proberen door te dringen.


Einstein en Curie

“Neem nu de beroemde groepsfoto van de Vijfde Solvayconferentie van 1927: een iconisch beeld van alle dan levende natuurkundigen die bekroond werden met een nobelprijs waaronder Albert Einstein, Niels Bohr, Marie Curie en Werner Heisenberg...”, gaat Rohaert verder. “Deze foto symboliseert een intellectueel hoogtepunt in de geschiedenis van de wetenschap. In het schilderij ondergaat deze foto een radicale transformatie. De gezichten van alle wetenschappers worden weggeveegd of abstract weergegeven, waardoor enkel de contouren van hun lichamen en de achtergrond zichtbaar blijven. Wat overblijft, is een verzameling anonieme silhouetten met als enige herkenningspunten de kleding en de opstelling van de figuren. De nadruk komt hierdoor niet meer te liggen op de individuen zelf, maar op de collectieve prestatie en de betekenis van het moment.”


Een Gesamtkunstwerk in boekvorm

Uit de kruisbestuiving tussen Franceline Pompe en Herman Rohaert ontstond een kunstboek van uitzonderlijke kwaliteit. Het boek dat ontworpen en vormgegeven is door Jo Klaps, wordt slechts in 200 genummerde exemplaren uitgegeven  “Het boek is een kunstobject op zich”, aldus Rohaert. “Details van de schilderijen komen terug in het ontwerp, zelfs het materiaal van de kaft weerspiegelt het ruwe canvas waarop Francine schildert. Jo Klaps, als scenograaf en vormgever, speelt een essentiële rol in de totstandkoming van dit project. Naast zijn werk als docent scenografie aan de UHasselt, geniet hij bekendheid als curator van toonaangevende tentoonstellingen in binnen- en buitenland. Zijn esthetisch vakmanschap verleent de expo een extra dimensie.”


Een feestelijke opening

De vernissage op vrijdag 6 juni belooft een multidisciplinaire beleving te worden met voordracht, muziek en interviews. De elektronische groep Hybrid Brigitte maakte rond één van de schilderijen een totaal eigen interpretatie. Daarnaast draagt de voordracht van Veerle Huyghe met live muziek van harpiste Astrid Dignef bij tot de artistieke sfeer.


De tentoonstelling is gratis toegankelijk van zaterdag 7 juni tot zaterdag 28 juni 2025 in Museum De Mindere, Capucienessenstraat 1, Sint-Truiden.

Comments


bottom of page