top of page

De ene injectie is de andere nietZaterdag zal het precies 80 jaar geleden zijn dat de katholieke priester Maximiliaan Kolbe in Auschwitz stierf aan een injectie Fenol. Kolbe wordt ook wel ‘de heilige van Auschwitz’ genoemd, omdat hij vrijwillig de plek innam van een ter dood veroordeelde kampgenoot.


Toen in de zomer van 1941 een gevangene uit het vernietigingskamp Auschwitz ontsnapte, veroordeelde de SS tien willekeurige personen tot de hongerdood in de beruchte barak Block 11. Een van hen was Franz Gajowiczek, een vader van vier kinderen. Wanhopig riep deze man dat hij zijn vrouw en kinderen nooit meer zou zien. Kolbe stapte naar voren en sprak: “Ik ben een katholieke priester; ik wil sterven voor die man. Ik ben oud; hij heeft een vrouw en kinderen… ik heb niemand." De SS-commandant ging akkoord met het voorstel van de priester. Samen met de negen andere veroordeelden werd Kolbe hierna naar de ‘ziekenbarak’ Block 11 gebracht. Dagenlang hoorden passanten Kolbe zingen, bidden en andere gevangenen moed inspreken. Als SS-bewakers voorbijliepen zagen ze Kolbe op zijn knieën zitten of tussen de andere stervende mensen staan. Na ongeveer twee weken, op 14 augustus 1941, bleek dat nog vier van de tien gevangenen in leven waren. De kampbewakers gingen toen Block 11 in en dienden de ‘overlevenden’ – onder wie Kolbe – een dodelijke injectie Fenol toe. Volgens getuigen stierf Maximiliaan Kolbe met het gebed op zijn lippen. Hij werd 47 jaar oud.

"Liever anderen laten sterven, dan zichzelf in gevaar te brengen. Wat zou priester Kolbe daar van vinden, pater Frans en pater Herman?

Signaal

Benieuwd of zijn mede-Franciscanerbroeders, Kolbe gaan herdenken in Sint-Truiden. Onze stad is tussen haakjes samen met Gent het epicentrum van de Franciscanerbroeders of Minderbroeders in Vlaanderen. Benieuwd ook wat Pater Frans en Pater Herman vinden van die vaccinatiefraude in hun voormalige Minderbroeders-kerk. Want waar hun medebroeder er 80 jaar geleden in bestond om zich belangeloos op te offeren voor anderen, slaagt een Christendemocratische burgemeester er vandaag in om in hun kerk zichzelf en haar naasten voor hun beurt te bedienen van een levensreddend vaccin. Liever anderen laten sterven, dan zichzelf in gevaar te brengen. Wat zou priester Kolbe daar van vinden, pater Frans en pater Herman? Broeder zijn in de geest van Franciscus van Assisi is meer dan een museum uitbaten. Soms moet je, zelfs op gezegende leeftijd, naar voor stappen en tenminste jouw gedacht zeggen. Ik hoop dat dit signaal er komt.

841 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page