top of page

De zoveelste extra kapper of halalzaak, het is niet wat nodig is om de boel beter te doen draaienHet kriebelt als Tiba en ik langs de Veisder wandelen. Het is nog te vroeg, maar ik voel dat de lente begint te kriebelen, die eerste opstoot in het natte grasveld van blaadjes waar binnenkort narcissen gaan te zien zijn. Heerlijk toch, dat gevoel van binnenkort terug een echte zon op je gezicht te laten schijnen.


De stad ademt nog wat Kerstsfeer uit door de toch wel geslaagde verlichting die we nog kunnen bewonderen in de binnenstad. De tegenstellingen zijn echter groot : van dat ‘goed gevoel’ is niet zoveel te merken bij de handelaars : hun best doen is niet goed genoeg, hun kop breken over het feit hoe ze hun rekeningen gaan kunnen betalen, jaagt hen de gordijnen in.

Grote Markt

Een avondwandeling over de grote markt zegt genoeg: een paar uitzonderingen niet te na besproken, zijn de horecazaken gewoon gesloten, geen volk, geen pintjes te tappen of een Duveltje serveren… Zaken die definitief dicht zijn op die mooie grote markt van ons, het is geen zicht en het zou niet mogen. Mensen die geprobeerd hebben er iets van te maken, hun hebben en houden geïnvesteerd, hun ziel erin gestoken en dan moeten stoppen om de put niet groter te maken. Misschien wat ondoordacht begonnen, niet goed genoeg voorbereid, het kan, een droom achternajagen is niet altijd een sleutel tot succes.


Minder lege handelspanden

Ons stadsbestuur heeft er echter alle belang bij dat handelaars die risico’s nemen ook kunnen slagen in hun opzet en businessplan. Zou het creëren van een helpdesk voor ondernemers op niveau van onze stad geen oplossing bieden om het meest ideaal te helpen opzetten? Handelaars, uitbaters, ze steunen, daarom niet financieel maar wel moreel én met degelijk advies? Een groter plan opzetten om die ondernemers een kapstok te geven waarbij hun marketing past in die van de stad? Het zou goed zijn voor iedereen: minder lege handelspanden, meer belastingen te ontvangen door het succes dat daardoor ontstaat. Nu werkt men quasi enkel op niveau van promoties, denken we maar aan Trudor, aan de getrouwheidskaarten om prijzen te winnen, allemaal best ok maar werkt enkel als de start degelijk is gebeurd.


Gespecialiseerde zaken

Enkele jaren geleden moest een toekomstige ondernemer een attest bedrijfsbeheer kunnen voorleggen. Dat heeft de Vlaamse overheid afgeschaft, in feite een stommiteit, maar ja, Europees moest het, wat wel niet geldt voor Brussel en Wallonië… Zijn dus precies niet lid van Europa? Ik zeg niet dat die cursussen alles meegaven maar het was beter dan niets. Wat toen ook ontbrak was die verankering op lokaal niveau. Het is daar juist dat ik denk dat die, soms wat onervaren, ondernemers, zo’n assistentie goed kunnen gebruiken. Koppel daar een nog meer actief parkeerbeleid aan, en onze stad zou een voorbeeld kunnen zijn als provinciestad die boven de rest van Vlaanderen uitsteekt. Een juiste keuze qua type zaak die Sint-Truiden meerwaarde kan geven is natuurlijk ook essentieel: de zoveelste extra kapper, nachtwinkel of halalzaak, het is niet wat nodig is om de boel beter te laten draaien. Echt gespecialiseerde zaken trekt wel vermogend volk naar de stad en verhoogt ook het aura van het geheel. We hebben bovendien reeds veel externe omstandigheden die super zijn: denken we maar aan de schoonheid in elk seizoen van onze natuur, onze landbouw, zwoegt zwaar en heeft ook steun nodig, de glooiingen van ons aller Haspengouw, gastronomie, …. We kunnen goud in de hand hebben als we het goed aanpakken. Gelijk nog gesteld: onze leiders moeten durven denken op langere termijn, episodes die 6 jaar overstijgen, worden oh zo belangrijk als we onze stad uit die schuldenput willen halen en echt willen laten schitteren !

2.371 weergaven2 opmerkingen

2 Comments


Beste Erik,


Zeer goed betoog. Ik ben trouwens dezelfde mening toegedaan. Het voornaamste wat wij als consumenten kunnen blijven doen is zoveel mogelijk gaan kopen/consumeren bij onze lokale handelaars en bedrijven.

En inderdaad (alweer) de politici dienen, ieder op hun niveau, de goede beslissingen te nemen voor de maatschappij zodat de koopkracht zo goed mogelijk blijft behouden en dat (jonge) ondernemers van KMO,'s zo goed mogelijk worden ondersteund.

In ieder geval deze avond ga ik nog eens rustig naar mijn stamcafé Houtmarkt, kwestie van de lokale horeca te ondersteunen 😀👍.

Like

Erwin Goessens
Erwin Goessens
Jan 18, 2023

Beste Erik, een mooi betoog en je ideeën kunnen er toe bijdragen dat hierdoor de stad meer financiële zuurstof krijgt. Maar laat ons eerlijk zijn, alle goedbedoelde ideeën ten spijt, vallen of staan met de koopkracht van de mensen. Geen koopkracht, geen economie. Je kan de pintjes blijven opslaan tot wanneer de mensen ze niet meer kunnen of willen betalen en dan houdt het op.

Like
bottom of page