top of page
  • Foto van schrijverTRUdocs

Echte liberaal Alexander Gilen stunt met Brexiteer Nigel Farage: "What did you expect: It's Belgium"Truienaar en naar eigen zeggen volbloed liberaal Alexander Gilen (38) heeft voor een stunt van formaat gezorgd. Hij schakelde vandaag niemand minder dan de Britse Brexiteer Nigel Paul Farage in om hem bij te treden in zijn strijd tegen het Truiense stadsbestuur. Gilen vroeg in september 2020 de intrekking van de mondmaskerplicht in Sint-Truiden voor zijn persoon en een dwangsom die kon oplopen tot 50.000 euro per dag. De rechtbank vond echter dat de dertiger niet kon bewijzen dat de plicht een onoverkomelijke last was en ging niet akkoord met de hoogdringendheid van de zaak.


Waar gaat het over? Alexander Gilen (38) die in een recent verleden nog gemeenteraadslid was voor de Open Vld in Sint-Truiden, werd begin augustus tegengehouden op de Grote Markt van Sint-Truiden omdat hij geen mondmasker droeg. Hij ging niet akkoord met het proces-verbaal van 250 euro en startte prompt een procedure in kort geding. “Uit principe, want ik heb heus wel betere dingen te doen dan zo’n boete aan te vechten.”

Begin augustus wordt Alexander Gilen tegengehouden op de Grote Markt van Sint-Truiden omdat hij geen mondmasker droeg.

Slordig

Volgens Gilens advocaat Hugo Lamon had de stad geen reden om op 23 juli de maatregelen te verstrengen. “Er waren geen officiële cijfers die op een probleem duidden. Het was een draak van een beslissing: juridisch niet onderbouwd en slordig voorgesteld. Een mondmaskerverplichting werd willekeurig in enkele straten opgelegd. De stad moet kunnen aanduiden dat het resultaat niet op een andere manier kan worden bereikt.” Met haar vonnis volgt de rechtbank grotendeels de standpunten van advocaat Thomas Beelen, die namens de stad Sint-Truiden optrad. Gilen moet het rolrecht van 165 euro betalen, alsook de rechtsplegingsvergoeding van 1.440 euro. Ondertussen is de mondmaskerplicht in Sint-Truiden wel al lang verleden tijd in tegenstelling tot vele andere Vlaamse steden.

De pré-campagne van toenmalig Open Vld'er Alexander Gilen in 2012


Ontgoocheld Gilen was aanvankelijk ontgoocheld over het vonnis. “Dat men zes weken nodig heeft om tot de conclusie te komen dat iets niet dringend is, is hemeltergend. Jammer genoeg doet de rechter geen uitspraak over de zaak ten gronde. Daarop moeten we nog maanden wachten. Ik moet dan ook concluderen dat burgemeesters zich in dit land blijkbaar zowat alles mogen permitteren, want de corona-epidemie zal reeds voorbij zijn wanneer er een dergelijke uitspraak ten gronde is. Ik zal dan ook enkel een schadevergoeding kunnen vorderen", liet hij in HLN optekenen. Maar Gilen is dus niet van plan de strijd te staken, zelfs de voor Guy Verhofstadt duivel in eigen persoon Nigel Farage is voor de, naar eigen zeggen, volbloed liberaal in hart en nieren geen brug te ver om zijn gelijk te halen. "Farage slaagde erin om het VK uit de EU te krijgen en ik denk dat mijn actie er tot geleid heeft dat Veerle Heeren (CD&V) (al dan niet door een voortschrijdend inzicht) de mondmaskerplicht niet meer heeft durven invoeren in open lucht in St-Truiden."

.

675 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page