top of page

'Geen commentaar!' in de tiende macht

In zijn rubriek de Stoute Schoen laat Bernard Derwa zijn licht over Sint-Truiden schijnen

in picture: Tjenneke door Mine Dalemans


Als eender welke hardwerkende werkman of bediende er door zijn baas van verdacht wordt in de kas te hebben gezeten dan volgt er een onderzoek en zolang dat duurt moet de werknemer thuis blijven. Een voorzorgsmaatregel: hij zou maar eens schuldig moeten zijn, hij zou maar eens voor de tweede keer de kassa moeten plunderen.


Niet zo voor de Diva: Audit Vlaanderen, Lantmeeters, Somers, wat menen die wel. Ik kom terug, basta. Van dat heerschap trek ik mij juist evenveel aan als dat ik mij dien hoop schulden, die kapot beboete stad of die drie nepdoorlichtingen heb aangetrokken.


Plaatselijke 'Calligula'

Eens ge in de politiek zit, moogt ge alles. Hoe is het mogelijk dat een gouverneur en een minister zich door een plaatselijke 'Calligula' in hun hemd laten zetten? En hebben die dan zoveel tijd nodig om te onderzoeken of 'vaccinatievoorkruiperij' en volgehouden ontkenning - liegen dus - ja of neen door de beugel kunnen? En die boompjeskap achter Guvelingenkerkje afhaspelen zonder enige vergunning, moet ge daar nu zo lang over nadenken? Als een burger met een half wiel op de stoep staat, of in zijn tuin iets omlegt of vijf seconden een traiteurwinkel in- en uitholt om een 'plakke' te gaan halen, dan volstaat een fototoestel: klik, computer, en boete in de brievenbus of achter de ruitenwisser. Geen Audit, geen Lant- en Somersmeeters, neen, boter bij de vis, dat heet 'directe inning'.


Boetes op Sint-Anneke

Maar Heeren of niet, onder de 'Waarnemende' is ook maar bitter weinig veranderd. De Brustemnaren riskeren hun Chaussée en hun Sint­-Laurentius. Wachten, dorpelingen, Stede geeft geen commentaar. En in de boetewoestheid, geen verandering: op 3 juli stonden er op St-Anneke 15 auto's geparkeerd. Drie hadden een boete op hun voorruit. Het was een zaterdag. Dus marktdag, de enige dag die nog volk trekt. Die drie met hun welkomboete zult ge hoogstwaarschijnlijk niet meer op Sint-Anneke zien.


En weeral voor de zoveelste keer opnieuw: geen commentaar. 'Tekentangreniers ' heeft zowaar een teek ingeslikt.


Geen commentaar: in de tiende macht. En daar staat ge…


Ontdek onze webshop op Trudocs.be/shop

875 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page