top of page

Het afscheidsinterview van Jos Pierard: "Open Vld-voorzitter? Wie weet!"
Vriend en vijand zijn het erover eens. Het is jammer dat Jos Pierard (65) na twee jaren de politieke arena verlaat. Zijn zachte stijl sloeg aan bij het publiek, maar ook binnen de ambtenarij was hij een aangename verwelkoming. Geen geschreeuw. Steeds rustig, met pretoogjes op zoek naar het compromis.


Het was Pascal Vossius die Pierard in de herfst van 2017 wist warm te maken om op de lijst van de liberalen te gaan staan. Vossius wist immers wat hij aan zijn Trud'Or-voorzitter had. Rustig, bemeten, hem zachtjes bijsturend als hij weer eens over het budget was gegaan. Daarbij was hij als neofiet nooit betrokken in de liberale oorlogen tussen Zepperen en Sint-Truiden Stad.

"Vossius wist immers wat hij aan zijn Trud'Or-voorzitter had. Rustig, bemeten, hem zachtjes bijsturend als hij weer eens over het budget was gegaan. Daarbij was hij als neofiet nooit betrokken in de liberale oorlogen tussen Zepperen en Sint-Truiden Stad.

Hij lag dus ook nog eens goed bij Johan Mas en de familie Vautmans. Het leverde hem een gewilde derde plaats op. En zijn eerste stembusgang werd meteen een succes. Met 1033 gekleurde bolletjes achter zijn naam schoof Jos als een mes door boter het Truiense schepencollege binnen. Maar na twee jaren zit zijn politieke termijn er al weer op. Hilde Vautmans duikt opnieuw het schepencollege binnen en Jos wordt weer gemeenteraadslid. Maar eerst is een afscheidsinterview meer dan op zijn plaats!


Meteen in het schepencollege. Hoe viel dat mee?

"Ik kwam plots in een wereld terecht waar ik totaal niets van afwist. De eerste maanden heb ik verscheidene keren gedacht, waar ben ik aan begonnen. Vrij vlug echter vond ik mijn weg in deze toch ingewikkelde organisatie."


Wat heeft jouw positief verrast?

"Dat er in de stadsorganisatie heel wat mensen zijn die vooruit willen met deze stad en zich daar ook actief voor inzetten."

"In de stadsorganisatie zijn heel wat mensen zijn die vooruit willen met deze stad en zich daar ook actief voor inzetten

Niet alles loopt in de politiek op wieltjes. Wat is jou tegengevallen?

"De complexiteit van de besluitvorming. Maar dit is niet alleen zo in Sint-Truiden, dit geldt voor heel Vlaanderen. Administratieve vereenvoudiging moet daarom ook een speerpunt zijn in de komende jaren. De digitalisering speelt hier een cruciale rol in. Als we deze regio welvarend willen houden zijn we gedoemd om dit te doen slagen."


Wat kan in de toekomst beter?

"Het flexibeler maken van de organisatie, maar hier is de voorzet gegeven door het schepencollege (lees ook Wat er beslist werd in ene Mechels 4-sterrenhotel red.) . Het is nu aan de leidinggevenden binnen het stadsbedrijf om dit verder uit te werken."


Wie gaat jouw bevoegdheden overnemen?

"Hilde volgt mij op, maar er zijn enkele verschuivingen in de verdeling van de bevoegdheden tussen Hilde en Johan."


Waarvan heb je spijt dat je het niet verder kan afmaken?

"De uitbouw van de dienst economie en het mee aansturen van strategische projecten zoals de parkeergeleiding."


Waar ben je het meeste fier op?

"Dat we tijdens de eerste lockdown op nauwelijks 10 dagen 3800online.be gerealiseerd hebben. Daarnaast uiteraard ook onze relance-projecten. Ik denk dan aan de 'Welkom-terug bon', de 'Aan tafel bon', de formidabele spaaractie. Telkens een schot in de roos."

"Onze stad is klaar voor de toekomst en we zien nu stilaan de effecten op de privé-investeerders die met verscheidene projecten onze stad een nieuw gezicht zullen geven.

Waar had je het beter kunnen doen?

"Natuurlijk op vlak van evenementen heb ik niet veel kunnen laten zien. Daar stak de Corona-pandemie natuurlijk voor iets tussen. De administratieve vereenvoudiging had ook sneller gekund maar hier heb ik maanden verloren alvorens ik een duidelijk zicht kreeg op de werking en administratieve procedures van de stadsdiensten."


Weegt de stadschuld die in 2023 tot een 132 miljoen euro zal oplopen niet te zwaar op de stad?

"Het enige wat telt bij schuld is of je ze al dan niet kan terugbetalen. Volgens onze 'Meer Jaren Planning 'lukt dit. Daarbij mag je ook niet vergeten dat de schuld ontstaan is door investeringen in onze infrastructuur en niet door tekorten in de werking zoals dit op federaal niveau het geval is. Onze stad is klaar voor de toekomst en we zien nu stilaan de effecten op de privé-investeerders die met verscheidene projecten onze stad een nieuw gezicht zullen geven. Fundamenteel ziet de toekomst er voor onze stad goed uit."


En nu als uitsmijter. In de wandelgangen hoor ik dat jou het voorzitterschap van de open VLD wordt toegedicht. Interesse?

"Dit is echt Sint-Truiden op zijn best (lacht). De geruchtenmolen draait hier altijd op volle toeren. Maar toegegeven, als de gelegenheid zich voordoet zou ik mij wel kandidaat stellen. Maar het zijn de leden die beslissen."647 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page