top of page

Het regent medailles voor STRC en ondertussen houden ze ook nog het zwembad openSteeds meer openbare zwembaden in Vlaanderen dreigen te moeten sluiten door een tekort aan redders. In Sint-Truiden voorkomt de succesvolle reddingsclub STRC vooralsnog een sluiting van het zwembad


“Vorig jaar leidden we 945 nieuwe redders op”, zegt Karel Logge, voorzitter van de Vlaamse Reddingsfederatie RedFed in de krant Het Nieuwsblad. “Toch wordt de job van redder steeds meer een knelpuntberoep. Momenteel is er een structureel tekort van minstens 50 geschoolde redders. Dat tekort is de voorbije jaren stelselmatig gegroeid”, aldus Logge. Hij noemt verschillende redenen op. Zo kozen heel wat redders tijdens de lockdowns voor een andere sector, maar ook krijgen de redders sinds de heropstart van de zwembaden vaker te maken met verbale en fysieke agressie. Een bijkomend probleem is dat 45 procent van de kandidaat­redders niet slaagt voor de zwemtechnische proef voor hogere redder. Gevolg is dat de voorbije maanden de zwembaden van onder meer Overijse, Huizingen, Diest, Westerlo en Zottegem gedeeltelijk of volledig moesten sluiten door een tekort aan redders. RedFed en zwembaduitbater Lago stellen voor om het systeem van flexi­jobs in alle zwembaden in te voeren. Zo zouden bijvoorbeeld leerkrachten LO tijdens de vakanties kunnen bijklussen als redder.


18 gouden, 15 zilveren en 17 bronzen medailles Bert Thijs, directeur van het Truiens zwembad Lago bevestigt in diezelfde krant dat het inderdaad een knelpuntberoep is maar dat Lago nog niet heeft moeten sluiten. “We kunnen beroep doen gebrevetteerde medewerkers van de Sint-Truidense Reddigsclub.” De leden van die reddingsclub zetten het afgelopen weekend alweer een mooie prestatie neer op het Belgisch Kampioenschap Reddend Zwemmen in Seraing. Zo gingen 24 atleten van STRC de strijd aan met hun leeftijdsgenoten op het Belgisch Kampioenschap. eTeam STRC kwam naar huis met maar liefst 18 gouden, 15 zilveren en 17 bronzen medailles in het individueel klassement", vertelt Peter Istas van STRC. "Bij de ploegen kwamen er nog 3 gouden, 4 zilveren en 5 bronzen medailles bij."

409 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page