top of page

Hoe de Stad 9 prachtige beuken zonder vergunning laat kappenDe stad Sint-Truiden liet tot ongeloof van de buurtbewoners 9 kerngezonde bomen kappen die jarenlang op het grasveld tussen de Nonnentaplaan en Guvelingen stonden. Op de vraag waarom de Groendienst dat gedaan heeft, moest schepen van Natuur Ingrid Kempeneers (CD&V) het antwoord schuldig blijven. "Ik weet het niet en zal het navragen", zei ze maandagavond ietwat schaapachtig op de digitale Truiense gemeenteraad.


"Op 30 oktober, exact een maand geleden, heb ik uitleg gevraagd over een 9-tal gezonde beuken die op het grasveld tussen de Nonnentaplaan en Guvelingen gekapt werden", stak gemeenteraadslid Filip Moers (sp.a) van wal. "Mijn vragen aan de stad waren heel concreet; waarom en was er een kapvergunning? Vandaag heb ik daar uiteindelijk een antwoord op gekregen en als ik het antwoord lees dan begrijp ik wel een beetje waarom dat zolang heeft moeten duren maar dat neemt niet weg dat ik mij daar ernstige bedenkingen bij maak. Volgens het antwoord werden deze bomen een tijdje geleden door de Groendienst geknot tot 3 meter hoogte waardoor er snoeivormen zijn ontstaan. Nu zijn op hun beurt die snoeivormen gekapt omdat ze volgens diezelfde Groendienst teveel werk geven om te snoeien. Dit moet je mij toch eens uitleggen. De Groendienst knot 9 prachtige gezonde beukenbomen tot 3 meter in snoeivorm om ze enkele jaren later volledig weg te zagen met als reden dat er te veel werk aan is. Waarom heeft men indertijd de beslissing genomen om die gezonde bomen te knotten?" Daarop moest schepen van Natuur Ingrid Kempeneers (CD&V) het antwoord schuldig blijven: "Dat weet ik niet, helaas. Ik zal het morgen eens navragen."Hier staan de 9 beuken nog overeind

"Dus jullie als lokale overheid die het voorbeeld zouden moeten geven, geven hier een geweldige tip aan eigenaars van hoogstambomen. Zij die ervan af willen knotten ze eerst tot laagstam om ze nadien gewoon helemaal te kappen

Maar Moers ging verder. "Mijn tweede vraag was of daar een kapvergunning voor werd afgeleverd. Dit antwoord is nog straffer. Ik citeer: “Volgens de wetgeving vallen laagstambomen en haagstructuur niet onder het vergunningsbesluit voor het kappen van bomen. Jammer genoeg is er een gebrek aan communicatie geweest naar de buurt toe” einde citaat. Door het knotten van deze bomen tot 3 meter krijgen deze bomen het statuut van laagstam of haag en hoeft er geen vergunning voor gevraagd te worden.

Dus jullie als lokale overheid die het voorbeeld zouden moeten geven, geven hier een geweldige tip aan eigenaars van hoogstambomen. Zij die ervan af willen knotten ze eerst tot laagstam om ze nadien gewoon helemaal te kappen. Wie heeft deze opdracht gegeven om deze bomen te knotten?" Ook dat wist schepen Kempeneers niet.

"Ik kan mij niet van de indruk ontdoen dat deze bomen zijn gesneuveld omwille van een dienstbetoongeval. Er is geen fatsoenlijke uitleg waarom deze bomen moesten verdwijnen.

Maar Moers liet de schepen niet meteen van de haak. "De snoeiwerken die in de eerste fase werden uitgevoerd noemt men kandelaren of kandelaberen en deze werken zijn wel degelijk vergunningsplichtig. Met andere woorden de stad heeft hier in twee stappen gewerkt om het minder te laten opvallen maar niettemin werd hier een overtreding begaan om deze grondige knotting uit te voeren zonder vergunning. Hierover natuurlijk geen uitleg in het antwoord. Alleen in de tweede fase van de werken wordt ingegaan of er een vergunning nodig is.

Ik kan mij niet van de indruk ontdoen dat deze bomen zijn gesneuveld omwille van een dienstbetoongeval. Er is geen fatsoenlijke uitleg waarom deze bomen moesten verdwijnen."


475 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page