top of page

Hoe Halmaal het kunstenaarsdorp van Sint-Truiden werd
‘Wij en de wereld’ is de titel van een expo die momenteel in Halmaal, een dorpje bij Sint-Truiden loopt met meer dan 80 kunstenaars uit de regio.

Het begon allemaal in 2003 met het opnieuw proberen leven in te blazen van lokale kermissen via het organiseren van activiteiten rondom dat weekend en op de ogenblikken dat normaal de dorpskermis plaatsvond. En in Halmaal hadden ze een origineel idee door uit te pakken met een kunstexpo. De pioniers: Rohnny Houwaer en Frank Delbeke, nog altijd steunpilaren van de organisatie. Inmiddels is Halmaal het kunstdorp van Sint-Truiden geworden met minimum één tentoonstelling per jaar tijdens ‘het kermisweekend’.Kerk als exporuimte

Dit jaar noemt het initiatief ‘Wij en de wereld’. Het mooie en sympathieke aan het jaarlijks tentoonstellingscircuit is dat je er (bijna) professionele kunstenaars kan vinden naast beginners en hobbyisten. Maar de kwaliteit moet er daardoor niet noodzakelijk op in. Zo hoort het, dat is echte kunst. Ook sommige inmiddels beroemde kunstenaars zijn zo begonnen. De kerk in Halmaal is ondertussen eveneens ingeschakeld in het circuit. Nochtans niet ontwijd. Gelovig of niet, kerken zijn en blijven een herkenningspunt in een dorp of wijk. Probeer dat zo te houden. De goedkoopste en beste oplossing voor de herbestemming van de kerken: ze gewoon laten en inschakelen in het buurt- en dorpsleven.

Praktisch:

  • Hoeve Houwaer, Halmaaldorp 10, Halmaal kerk, Atelier Aendekerk, Halmaaldorp 132.

  • De tentoonstelling is open van zaterdag 27 mei tot en met zondag 11 juni 2023 van 14 uur tot 18 uur.


1.070 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page