top of page

Hommeles tussen El Herbouti (Vooruit) en Kempeneers (CD&V) over asbestpakken


“Stadspersoneelsleden die asbest moeten verwijderen, dienen maximaal beschermd te worden. Maar dat gebeurt blijkbaar niet bij de stad Sint-Truiden", foetert gemeenteraadslid Eddy El Herbouti (Vooruit). "Nonsens", reageert schepen van Openbare Werken Ingrid Kempeneers (CD&V).

"Afgelopen vrijdag ( 11 juni red.) kregen 7 stadsarbeiders de opdracht om asbest weg te halen aan de kant van Hangaar 66 op de voormalige militaire vliegbasis in Brustem", steekt gemeenteraadslid Eddy El Herbouti (Vooruit) van wal. "De betrokken personeelsleden weigerden aanvankelijk, maar werden toch verplicht. En dat zonder speciale beschermpakken. Zij moesten dit doen met gewone handschoenen en met een gewoon mondmasker. Blijkbaar kon maar één personeelslid een gespecialiseerd pak dragen, omdat er maar één ter beschikking is bij de stad Sint-Truiden."


Gespecialiseerde firma

"Dit is onverantwoord", gaat El Herbouti verder. "Ofwel zorgt het stadsbestuur voor de nodige veiligheidskledij, ofwel wordt voor dat soort opdrachten een beroep gedaan op gespecialiseerde firma’s. Ik hoop dat de burgemeester en de betrokken schepen(en) kunnen verklaren waarom dat zo gebeurd is en of de nodige maatregelen genomen worden zodat dit naar de toekomst toe vermeden wordt.”


Voldoende veiligheidspakken

“Tel daar de asbestproblemen in het Oud Atheneum, naast vele andere onveilige situaties, bij en het is duidelijk dat deze meerderheid best een algemeen beleid voor de aanpak van asbest zou opstellen”, treedt Ludwig Vandenhove zijn collega bij. “Dat betekent een inventaris maken van welke stadsgebouwen nog asbest bevatten met een planning voor de aanpak of de verwijdering ervan. Bovendien zouden er voldoende veiligheidspakken moeten aangeschaft worden voor het eigen personeel of voldoende middelen moeten ingeschreven worden in de begroting om externe firma’s in te schakelen. De algemene volksgezondheid en van het stadspersoneel primeren.”


Illegaal

"Dit gaat over een container die illegaal werd gedropt langs Hangaar 66. Een container waarin zich asbest bevond", reageert schepen van Openbare Werken Ingrid Kempeneers (CD&V). "De mannen van de reinigingsdienst zijn dat met de nodige beschermingspakken gaan opruimen, wat ze telkens moeten doen indien we te maken hebben met sluikstorten. We hebben niet kunnen achterhalen van wie het is."


Geen gevaar

Maar klopt het dat er maar één beschermingspak was? "Er was 1 personeelslid dat de platen heeft verwijderd en die was volledig in een beschermingspak", gaat Kempeneers verder. "De andere personeelsleden aanwezig hebben de asbestplaten nat gespoten en werden dan ook niet blootgesteld aan gevaar. Nog een ander personeelslid zat op de machine in zijn cabine ver van de asbestplaten. Niemand is dus aan enig gevaar blootgesteld."

1.175 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven

1 Comment


Hugo Hechtermans
Hugo Hechtermans
Jun 18, 2021

Asbest is helemaal niet "gevaarlijk", zolang iedereen er met zijn pikkels afblijft !

Like
bottom of page