top of page

Is er nog toekomst voor de oudste attractie van Limburg, het Festraetsuurwerk?



Dat vragen sp.a-gemeenteraadsleden Marleen Thijs en Ludwig Vandenhove maandag in de gemeenteraad aan schepen van Toerisme Hilde Vautmans (Open Vld). Want ondanks de ronkende beloftes van enkele jaren geleden, bleef het zeer stil rond het levenswerk van Kamiel Festraets. "Geen zorgen, vanaf 1 april is het uurwerk opnieuw toegankelijk", zegt schepen van Toerisme Hilde Vautmans (Open Vld) aan de redactie van Trudocs.


Kamiel Festraets startte in 1937 op het Begijnhof met de bouw van de oudste toeristische attractie van Limburg: het astronomisch uurwerk. Het weegt 4 ton, is 6 m hoog, 4 m lang, 2,5 m breed en bevat meer dan 20.000 onderdelen. Voorstellingen duren 40 minuten.

Festraets was de zoon van een horlogemaker en werkte al snel in de zaak van zijn ouders, maar studeerde ook wiskunde en mechanica. Hij bouwde enkele salonklokken met astronomische toevoegingen (maanstanden). Met zijn eerste exemplaar won hij op de wereldtentoonstelling van 1935 in Brussel een gouden medaille.


Levenswerk

Zijn levenswerk was echter de bouw van een astronomisch uurwerk. Het is een constructie van ruim 4000 kilo, met tal van wijzerplaten. Hij werkte meer dan 25 jaar aan het ruim 20.000 onderdeeltjes tellende geheel. Hij bracht er verschillende elementen uit de geschiedenis van de tijdmeting in samen: zandlopers, wateruurwerk, slingers, zonnewijzer, Westminsterbeiaard, etc. Wanneer de klok slaat, verschijnt de Dood en trekt er een stoet middeleeuwse ambachtslieden voorbij.


Op het einde van zijn leven werd het Festraetsuurwerk aangekocht door de stad, en is het tot op de dag van vandaag een toeristische attractie. Maar de toekomst van het uurwerk is onduidelijk.

Vautmans

“Toen er twee jaar geleden sprake was dat het Festraetsuurwerk dicht zou gaan of zou verhuizen, heb ik die vraag al eens gesteld”, zegt Ludwig Vandenhove. 'Het antwoord van schepen van Toerisme Hilde Vautmans was toen duidelijk. Ik citeer: 'Het monument heeft bovendien zoveel potentieel dat momenteel nog onbenut blijft. Het stadsbestuur heeft daarom plannen om het uurwerk nog toegankelijker te maken. Het organiseren van thematische expo ’s en combinatie-activiteiten met de naastgelegen Begijnhofkerk behoren tot de mogelijkheden. Er zijn nog geen concrete plannen, maar er zijn wel al enkele vergaderingen geweest met het plaatselijk buurtcomité dat met zijn expertise een belangrijke partner is.'"


Geen contact

“Ondertussen is er nog niets concreets gebeurd. Er is zelfs geen contact geweest met het Begijnhofcomité, zoals toen aangehaald door de schepen”, zegt Marleen Thijs, die secretaris is van het buurtcomité. “Hoe zit het met die plannen?”, vraagt Marleen Thijs. “Zijn de renovatieplannen voor het domein ‘t Speelhof niet de ideale gelegenheid om ook een toekomstvisie voor één van de belangrijkste toeristische trekpleisters van Sint-Truiden uit te werken. Het moet toch niet altijd iets nieuws zijn."


1 april

"Collega's Vandenhove en Thijs hoeven zich geen zorgen te maken", sust schepen Hilde Vautmans (Open Vld). "De mannen van het Stadswerkhuis zijn bezig aan het jaarlijks onderhoud van het uurwerk en wanneer de Corona-situatie zich verbetert kan het zijn dat het uurwerk vanaf 1 april opnieuw toegankelijk is via de Trudopas."


421 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page