top of page

Is Heeren III al in de maak?



Voor de ingewijden onder ons vertel ik niets nieuws. Maar voor wie dat nog niet is of wil zijn: de tijd is aangebroken dat de coalitiegesprekken voor de gemeenteraadsverkiezingen 2024 starten. Wie doet het met wie? Trudocs blikt vooruit.


In Sint-Truiden waar er 35 zetels in de gemeenteraad te verdelen zijn, besturen CD&V (10 zetels), Open Vld (7 zetels) en N-VA (7 zetels) samen. Ze hebben, laten we stellen, een comfortabele meerderheid. In de oppositie zetelen sp.a (10 zetels) en Groen! (1 zetel).


Schepencollege in de living

Wat weinig mensen weten is dat zo'n coalitie jaren op voorhand gesmeed wordt. Minutieus, met een bestuursakkoord dat soms letter voor letter met veel gebikkel is opgesteld. Met een verdeling van de schepenportefeuilles en sleutelposities kant en klaar. De casting kan dan soms al eens tegenvallen. Neem nu Bert Stippelmans. Die had wellicht nooit gedacht dat de Truiense kiezer hem zo ging afstraffen, noch dat Carl Nijssens zou uitgroeien tot een waar stemmenkanon. Die casting wordt dan wat aangepast, maar het scenario blijft. In de handhaving van dat scenario durft men dan ook wel eens te overdrijven. Wat te denken dat er een jaar lang voor de eigenlijke gemeenteraadsverkiezingen van 2018 een alternatief schepencollege met de N-VA werd gehouden bij een Truiense bedrijfsrevisor in de living. Om zich al wat in te werken, wellicht. U kan zich dan ook de paniek voorstellen toen ondergetekende dit voorakkoord voor de krant HLN aan het licht bracht. Meteen crisisvergadering bij een Truiense advocaat die zijn kantoor in het Genkse heeft. Ontkennen, liegen of er maar voor uit komen? Enfin, ondertussen zijn het wazige voetnoten van de Truiense politieke geschiedenis geworden.

"Het zou wel eens kunnen dat ze Groen! met Nederbelg Peter van Dam aan boord wil hijsen. 'Peter, je wordt schepen of voorzitter van AGOST, ik zeg maar wat, maar dan stap je mee in onze coalitie en ga je de komende jaren niet al te vervelend doen.'

Nederbelg

Laat ons eens met het vergrootglas kijken naar vandaag. Wie goed naar de laatste gemeenteraad heeft geluisterd, ontwaart daar toch één en ander. De steeds groener wordende ambities van burgemeester Veerle Heeren (CD&V) bijvoorbeeld. Een fietsring, de ontharding. Het zou wel eens kunnen dat ze Groen! met Nederbelg Peter Van Dam aan boord wil hijsen. 'Peter, je wordt schepen of voorzitter van AGOST, ik zeg maar wat, maar dan stap je mee in onze coalitie en ga je de komende jaren niet al te vervelend doen.' Op die manier. Wie weet is dit manoeuvre ook bezig richting socialisten. Niet meteen naar Vandenhove, die valt nog liever dood dan met N-VA te besturen, maar eerder naar een Gert Stas, Marleen Thijs en een Ann Knaepen. Die willen ook wel eens mee besturen. Dus misschien als Heeren de N-VA eraf rijdt en inruilt voor de sp.a ... De liberalen die zoals steeds midden in het bed liggen, zullen er niets op tegen hebben.


Rechts of extreem-rechts?

Wat met PVDA en Vlaams Belang? Vooral die laatste partij met toch een Vlaams parlementslid als Rosemarijn Beckers aan boord is opvallend stil in onze stad. Te stil, menen sommigen. Welke weg zal zij inslaan. Rechts of extreem-rechts?

"En de hamvraag binnen de Truiense CD&V is er eentje die niemand durft te stellen. Wat gaan ze doen met de van-zijn-voetstuk-gevallen kroonprins Carl Nijssens? De man die 1.779 stemmen binnenhaalde terwijl iedereen verloor.

Kroonprins

Ondertussen heeft Heeren in haar eigen huishouden ook tal van zorgen. Te weten, dat ze vanaf 2023 nog enkel met Boerenbonder Stijn Vanoirbeek zal besturen. Hoe gaan Jurgen Reniers en Ingrid Kempeneers dat verteren? Zet Bert Stippelmans als gemeenteraardsvoorzitter een stap opzij voor Kempeneers? En de hamvraag binnen de Truiense CD&V is er eentje die niemand durft te stellen. Wat gaan ze doen met de van-zijn-voetstuk-gevallen kroonprins Carl Nijssens? De man die 1.779 stemmen binnenhaalde terwijl iedereen verloor. Rond die vraag blijft het oorverdovend stil. Maar als we zien dat afgelopen week het voorzitterschap van de Sociale Bouwmaatschappij NST naar Eveline Kevers ging die slechts 832 stemmen haalde, dan voorspelt dat weinig goeds voor de nog steeds zeer populaire reclamejongen. Komt Heeren daarmee weg bij haar achterban? Af te wachten. Ook niet onbelangrijk, de kans dat Jef Cleeren (1.250 stemmen) en Raymonde Spiritus (960 stemmen) nog gaan opkomen is miniem. Wie gaat deze deze volkse, vaak zuivere stemmen opvangen?

"Enkel brokkenpiloot Pascy Monette zou nog roet in het eten kunnen gooien. Een zwartwerker hier, een verloren gegaan vaccin daar en meer van die fratsen.

Vautmans baas

De liberalen lijken nog het minste problemen te hebben. Nu Vossius voluit voor vastgoed kiest, is Hilde Vautmans er de baas. Punt. Met Serge Gumienny en Laurien Bamps beschikken ze over uitstekende gemeenteraadsleden. Wanneer allemansvriend Jos Pierard dan ook nog eens de bestofte partijvoorzitter J-P Lavigne vervangt, zitten ze op rozen. Enkel brokkenpiloot Pascy Monette zou nog roet in het eten kunnen gooien. Een zwartwerker hier, een verloren gegaan vaccin daar en meer van die fratsen.


Stijlprobleem

Bij de N-VA tellen twee namen. Jelle Engelbosch en Jo Francois. Al de rest is er 'parking'. Beide heren zouden maar moeilijk door één deur kunnen? We hebben het ook maar, van horen vertellen. Meer van belang. De N-VA'ers hebben vooral een stijlprobleem. Uitbranders, drama, schelden. Het behoort er tot de orde van de dag. Hoe lang gaan hun coalitiepartners het arrogant geroep en getier blijven verdragen? Hoe meer Hilde Vautmans in het openbaar laat uitschijnen dat het toch wel 'toffe jongens' zijn, hoe erger ze hun gedrag binnenkamers veroordeelt. De politieke dochter van Guy Verhofstadt zal haar voorkeur voor paars trouwens nooit helemaal kunnen wegbranden. Tegelijk is er die aangeboren aversie voor NV-A. Uiteraard gaan we ervan uit dat Engelbosch en Francois een foutloos en eerlijk parcours zullen rijden.

"Uitbranders, drama, schelden. Het behoort er tot de orde van de dag. Hoe lang gaan hun coalitiepartners het arrogant geroep en getier blijven verdragen?

Te langdradig en te intellectueel

Maar bij de oppositie is het ook niet steeds rozengeur en maneschijn. Daar blijkt meer en meer dat Gert Stas het maar moeilijk waarmaakt als oppositieleider. Zijn tussenkomsten in de gemeenteraad zijn vaak te langdradig en te intellectueel, terwijl hij in het volkshuis maar moeilijk aansluiting vindt met de populaire volksjongens als Maurice Hollebeke en Eddy Elherboutti. Filip Moers, wiens tussenkomsten door de Truiense meerderheid terecht gevreesd worden, geeft de indruk te willen uitbollen. En dan is er nog de hamvraag: 'Wat gaat Ludwig Vandenhove doen?' Tijdens de laatste gemeenteraadsverkiezingen de absolute stemmenkampioen van Sint-Truiden met 4.084 bolletjes achter zijn naam en nog steeds de eigenlijke patron van de Truiense socialisten.


Benieuwd naar welke verrassingen er de komende maanden zullen uitkomen.








910 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven

1 Comment


Eric Nulens
Eric Nulens
Mar 04, 2021

prachtige verwoording beste Dirk !


Like
bottom of page