top of page

Kunnen we in Sint-Truiden opnieuw wat op langere termijn denken?



De kerstliedjes op de radio zijn er reeds en dit in alle toonaarden. Sinterklaas is nog niet terug naar Spanje maar de versieringen in de pubs en andere zaken zijn overdonderd aanwezig.

Als Tiba en ik onze toer door de Vurige Stede maken, zien we zaken die we liever niet zouden mogen opmerken.


Verzuurde gezichten, opgesloten in hun eigen duistere gedachten, geen sociaal contact meer, … het is spijtig maar gelukkig zijn ze nog in de minderheid. Mensen met hondjes zijn doorgaans wel sociaal voelend en maken graag een praatje over hun dier, waarbij ook andere zaken kunnen worden besproken, een aanknopingspunt om na de wandeling zich waarschijnlijk opnieuw te gaan opsluiten in de licht verwarmde woning. Een donsje op de terrassen van de cafés maar ook thuis is de ‘fleece’ een erg goed verkopend item geworden bij onze winkeliers..


Gemokkelde neus

Zo tegen 9u15 zie ik dat er borreltjes worden geserveerd, om even warm van te krijgen, toch vroeg op de dag maar, zo te zien aan de gemokkelde neus van de drinker, voor hem een vast ochtendritueel. Deze morgen stonden ze opnieuw paraat, de medewerkers van onze stad, klaar om de grote kerstboom te gaan planten. Het was nog net te vroeg voor een borreltje bij Hooch, het had best gekund, berekoude wind en regen, niet leuk om dan buiten te moeten werken.


Extra uurtje

Onze middenstand kijkt echt met een klein hartje naar hun zakencijfer: wordt december dan toch nog goed? Kadootjes alom brengt voor sommigen soelaas, natuurlijk afhankelijk van het gemiddeld bedrag dat men gaat spenderen. Dat uurtje extra gratis parkeren is meegenomen doch gaat volgens mij niet het verschil maken om meer klanten aan te sporen naar Sint-Truiden te komen. Een consequent klant- en middenstandvriendelijk beleid kan daar meer aan doen.


Bilzen en Hannuit

Neem nu het stadje Bilzen: het ganse jaar door een centrumparking waar voor iets meer dan 2 uur gratis kan worden geparkeerd. Hannuit, ook niet groot, doch geen parkeergeld nodig. Ze doen zelfs de moeite om Nederlands te spreken tegenwoordig. We mogen ons als relatief kleine stad qua parkeerbeleid ook niet spiegelen aan Maastricht of Hasselt: hun winkelaanbod is veel breder en daar worden de potentiële klanten sowieso naartoe gezogen. Wij moeten het hebben van die lokale handelaar die zijn ziel legt in zijn zaak, de klant de nodige aandacht geeft en hiermee zijn of haar meerwaarde kan bewijzen.

Aangenamer

Zou iemand reeds een berekening gemaakt hebben wat dat parkeergeld in het totaal opbrengt ? Waarschijnlijk wel want dat is de taak van de financiële dienst. Een excell maken over de mogelijke meerwaarde qua omzet bij de middenstand, dus ook meer belastingopbrengsten, gaat volgens mij laten zien dat een echt klantvriendelijk beleid voor iedereen aangenamer worden. De stad gaat haar inkomsten zien stijgen en moet geen extern parkeerbedrijf de bevolking en de bezoekers laten terroriseren.


Overlast

Natuurlijk moet er regelgeving zijn om de eigen inwoners nog toe te laten hun vierwieler zelf kwijt te geraken en dit in hun eigen buurt. De stationsbuurt, Sint-Pieter, Nieuw-Sint-Truiden,… het zijn momenteel sites die overlast hebben van bezoekers die niet wensen te betalen om hun wagen te parkeren aan de Station parking of het Lago sportcomplex. Gevolg: die betaalparkings staat dus door de dag half leeg en ’s avonds al helemaal. De auto’s toeren door de stad, als het moet 3 of meer keer, om toch maar ergens dat gaatje te vinden. Stank, onveiligheid, soms agressief gedrag van chauffeurs,…. De mensen zijn het beu.


Gouverneur

Langetermijndenken is in de politieke wereld echter geen consequent denkpatroon. Daar nijpt het schoentje gezien na 6 jaar de kaarten open en bloot op tafel moeten komen. Zou onze Gouverneur dit ook eens in ogenschouw kunnen nemen ? De resterende 2 jaar kan er nog een en ander worden gerealiseerd…


Foto bij het stuk is van Tim Dirven

838 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page