De nationale politieke carrière van Ludwig Vandenhove (65) zit erop. En de kans dat hij ook lokaal de Vooruit-lijst niet langer zal trekken, wordt steeds groter. De oude krijger is moe.
Trudocs: Kan je mij precies zeggen hoeveel jouw uittredingsvergoeding nu bedraagt?
Ludwig Vandenhove: Ik heb nog twee maanden uittredingsvergoeding tot 1 september 2024, dus nog twee maand wedde als Vlaams volksvertegenwoordiger. Per 1 september 2024 krijg ik al een deel van mijn pensioen. De uittredingsvergoeding is niet cumuleerbaar met een parlementair pensioen.
Trudocs: En hoeveel was die uitredingsvergoeding toen je in mei 2010 als Kamerlid afzwaaide? En als gedeputeerde voor de provincie Limburg in 2018?
Ludwig Vandenhove: "Sorry, hoeveel uittredingsvergoeding ik in 2010 gehad heb, zou ik echt niet meer kunnen zeggen. U kan het altijd officieel opvragen.In het totaal had ik recht op 22 maanden uittredingsvergoeding, waarvan ik er over mijn hele loopbaan 20 maanden uitbetaald gekregen heb. Ik heb een gedeelte van mijn uittredingsvergoeding als gedeputeerde ontvangen, ik denk 4 à 5 maanden, omdat ik opnieuw verkozen was als Vlaams parlementslid en de uittredingsvergoeding niet cumuleerbaar is met een wedde."
Dirk Nuyts, persvoorlichter Vlaams parlement: "Als een Vlaams volksvertegenwoordiger reeds een uittredingsvergoeding ontvangen heeft voor een afgesloten periode in het verleden (eerste loopbaan), dan heeft hij/zij alleen recht op de uittredingsvergoeding die voortvloeit uit de nieuwe periode (tweede loopbaan). Hij/zij heeft dan geen recht meer op de sokkel van 5 maanden, en kan over alle loopbanen heen nooit meer dan 24 maanden uittredingsvergoeding ontvangen."
Trudocs: Ga je nu op pensioen?
Ludwig Vandenhove: "Ja, ik ga dus op pensioen."
Trudocs: En ga je dan de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen in Sint-Truiden nog trekken?
Ludwig Vandenhove: "VOORUIT Sint-Truiden zal ten gepaste tijde communiceren over de samenstelling van de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen."
Trudocs: Het lijsttrekkerschap staat dus nog niet vast?
Ludwig Vandenhove: "Neen."
Deze korte antwoorden van Vandenhove illustreren de onzekerheid die de man heeft over het nakende lijsttrekkerschap. Nu is twijfel volgens de grote William Shakespeare, de waakhond van de wijsheid. Vandenhove beseft evenwel dat zijn houdbaarheidsdatum in zicht komt. Kan hij nog verkiezingen winnen? Ja. Zeker wel. Al gaven de voorbije parlementsverkiezingen aan dat hij duidelijk op zijn retour is. Kan hij de stress van een burgemeesterssjerp anno 2025 nog aan? Daar twijfelt hij zelf aan. "Ik ben moe Dirk", liet de kopman zich meer dan eens tegen mij ontvallen. En ja, dat klonk oprecht.
Alleen, die twijfel gijzelt ook zijn eigen partij. Moet Gert Stas zich nu opmaken als kopman of niet. De socialisten willen ten alle koste een scenario vermijden dat zich een decennium eerder afspeelde, toen Filip Moers klaar stond om het roer over te nemen. Alles was in kannen en kruiken en ging aangekondigd worden tijdens de Nieuwjaarsspeech, maar op het laatste moment terwijl de micro al kraakte en het publiek zijn geroezemoes dempte, bedacht Vandenhove zich. Hij ging er toch voor gaan. 'Sorry Filip maar de partij gaat voor.'
Ook Gert Stas kent dit verhaal en vraagt zich stilaan af waar hij vandaag aan toe is.
Kommentare