Oud-burgemeester Ludwig Vandenhove schreef een opiniestuk over het vaccinatiecentrum voor Trudocs
Sint-Truiden: centrum van Haspengouw? Dat zou het moeten zijn.
Het staat in alle publicaties van de stad, het logo en de dure begeleidende campagne zijn er zelfs op gebaseerd. Maar de praktijk is anders. Het vaccinatiecentrum in Sint-Truiden, dat zal ondergebracht worden in de Minderbroederkerk, bevestigt dit nog maar eens. Maar wat is de realiteit?
Burgemeester Veerle Heeren heeft eigengereid-zo kennen we haar- beslist om dat onder te brengen in de Minderbroederkerk en natuurlijk kunnen de ‘kleinere’ gemeenten Gingelom en Nieuwerkerken, die in dezelfde politiezone zitten, niet anders dan meedoen. Maar ondertussen bleven de andere kleinere gemeenten van Haspengouw, die behoren tot de Eerstelijnszone (ELZ)-Haspengouw- Borgloon, Heers, Kortessem en Wellen-, in de kou staan. De waarheid is dat deze gemeenten zelf niet de kans gekregen hebben om mee te doen met Sint-Truiden. Ze hebben dan maar zelf een locatie gekozen, zijnde zaal Panishof in Bommershoven (Borgloon).
Geen leiderschap
Als je ‘de hoofdstad’ van Haspengouw wil zijn, moet je als stad bereid zijn om de gemakkelijke en moeilijke elementen en dossiers daarvan te aanvaarden, zo toon je leiderschap. Achteraf zijn Borgloon, Heers, Kortessem en Wellen blij dat ze die eigen keuze gemaakt hebben. Off the record zeggen de betrokken dokters bij de ELZ Haspengouw trouwens dat Panishof een betere locatie is om in te werken dan de Minderbroederkerk.
Dan de Minderbroederkerk zelf. Ik vind dit, net zoals de meeste dokters en ander medisch personeel, die betrokken zijn en die ik hoor, niet de beste locatie. Er is vooreerst het mobiliteitsprobleem en het parkeerprobleem in het centrum van Sint-Truiden. Ten tweede is er de zaterdagmarkt.
"Tijdens de zaterdagmarkt is die locatie nog slechter bereikbaar, nog meer, in heel de omgeving is er markt. Geparkeerd kan er dan dus helemaal niet worden tot halfweg de namiddag. Juist op een vrije dag, als mensen tijd hebben om zich te laten vaccineren, kan het heel moeilijk of misschien zelfs niet.
Ten derde is er de neutraliteit. Ik heb begrip voor andere geloofsovertuigingen dat ze moeite hebben om zich te laten vaccineren in een Rooms-Katholieke kerk-we kennen inmiddels de gevoeligheid rond het zich laten vaccineren of niet-, maar kruisbeelden of andere beelden laten afdekken in een niet-ontwijde kerk, tenzij voor verf- of andere werken, moet uitzonderlijk zijn.
"Ik hoop dat de burgemeester het gebruik van de Minderbroederkerk nu niet als een voorafname ziet om in de Minderbroedersite -kerk en klooster samen- ooit de administratie van de stad Sint-Truiden onder te brengen. Onbetaalbaar, een echt luxe-project.
Trudosporthal
Laten we eerlijk zijn: de beste vaccinatielocatie zou een sporthal met ruime parkeergelegenheid en dan komen we uit bij de Trudosporthal aan de Veemarkt. Akkoord, niet goed voor de sportclubs, die er hun thuis hebben. Maar wie zegt dat het sporten, zeker de competitie, snel zal hervatten. Bovendien zou dat kunnen opgelost worden met wat ‘puzzelen’ met de uren van de andere sporthallen, zelfs met de sporthallen van de participerende gemeenten. De goede aanpak van Covid-19 ligt nu juist in een evenwichtige combinatie van als bevolking ons aan de maatregelen houden, ons zoveel mogelijk laten testen en ons zo snel mogelijk laten vaccineren. Moet nu niet alles wijken voor de algemene volksgezondheid en het opnieuw zo snel mogelijk hernemen van het normale leven? Ik ben er zeker van dat die sportmensen, die eventueel hun sporthal nog even langer zouden moeten missen, die solidariteit zouden kunnen opbrengen.
En het vervoer?
Ik vind dat alle Vlaamse gemeenten en steden moeten aandringen bij de Vlaamse regering dat er goede verbindingen worden voorzien van en naar de vaccinatiecentra. Bijvoorbeeld vanuit verschillende punten, zeker de buurten en deelgemeenten, gemeenschappelijk vervoer voorzien op minimum twee of drie tijdstippen van de dag: ’s morgens, s’ middags en ’s avonds. Als het kan via De Lijn, anders via private ondernemingen en/of taxi -bedrijven. Er zullen ongetwijfeld vrijwilligers gevonden worden om dat vervoer wat te begeleiden. Voor de personen, die zich echt niet meer kunnen verplaatsen, moet natuurlijk thuisvaccinatie voorzien worden. Gaat dit Vlaams geld kosten? Ja, maar de Vlaamse regering heeft tijdens deze Covid-19-periode al heel wat geld uitgegeven. Dus dat kan er ook nog bij. En De Vlaamse overheid zou dan kunnen ervaren dat een voldoende aanbod zorgt voor voldoende klanten. Met andere woorden, een beleid dat haaks staat op dat van vandaag.
Was het niet beter geweest dat voor heel de ELZ Haspengouw er één vaccinatiecentrum was geweest met goede en permanente verbindingen naartoe en met extra aandacht voor de meest kwetsbare personen? Voor mij wel: kwalitatief beter, duidelijker voor de burger, goedkoper, meer solidair en de stad Sint-Truiden, die echte leiding getoond had.
Comentarios