top of page

"Mijnheer Vandyck, op welke planeet heeft u het afgelopen jaar geleefd?"Alle heikele punten die Sint-Truiden beroeren, worden tegenwoordig in de geheime vergadering van de gemeenteraad besproken. Handig, want geen pottenkijkers noch vervelende journalisten. De gemeenteraad van maandag 23 mei vormde daarin geen uitzondering. Toen bleek dat de jaarrekening van PATRI niet overeenkwam met die van de bedrijfsrevisor, gingen de poppen evenwel aan het dansen.


PATRI is weer eens een autonoom gemeentebedrijf van de stad Sint-Truiden dat instaat voor het beheren en desgevallend vervreemden van het openbaar en privaat domein van de Stad Sint-Truiden en van haar eigen patrimonium. Eveneens moet PATRI zorgen voor de exploitatie van infrastructuren bestemd voor culturele, sportieve, recreatieve of toeristische activiteiten alsook de exploitatie van het economisch ontwikkelingspatrimonium. De meerderheid was afgelopen gemeenteraad maar wat gehaast om die bewuste jaarrekening van PATRI snelsnel goed te keuren in afwezigheid van schepen van Financiën Jo Francois die het blijkbaar beneden zijn waardigheid vond om hierop aanwezig te zijn. Neen, Cijferjoke vond het belangrijker om naar de algemene vergadering van LRM te gaan, tot lichte verbijstering van de leden van meerderheid en oppositie. Ook dat is blijkbaar een nieuwe trend. Krijg je het te heet onder je voeten, bros gewoonweg de gemeenteraad.


De assertieve Nederbelg

Gelukkig was er alweer onze assertieve Nederbelg Peter Van Dam (Groen) die op de zere wonde duwde. "Waarom komen de cijfers van de stad niet overeen met die van de bedrijfsrevisor?", vroeg het gemeenteraadslid snedig. Daar wist niemand op te antwoorden. Gemeenteraadsvoorzitter Stippelmans zou dat debat meteen in de kiem gesmoord hebben, maar die lag zoals we nu weten languit aan de Spaanse Costa. Zijn plaatsvervanger Ludwig Vandenhove (Vooruit) daarentegen liet het debat wel toe, en dus moest de financieel directeur opdraven. Die probeerde met wat cijfergegoochel de zaak recht te trekken, maar tevergeefs. Van Dam bleef doorvragen. Waarop Vandijck in woede uitbarstte: "Wat denk uw wel niet, zo aan mij en mijn diensten te twijfelen?".


Tussenkomst van 2022

Van Dam antwoordde kalm maar gedecideerd met de woorden die Trudocs nu al tot de politieke tussenkomst van 2022 rekent. "Mijnheer Vandyck, op welke planeet heeft u het afgelopen jaar geleefd? Eerst moeten we u terechtwijzen voor een fout van 1.200.000 euro. Dan schiet de gouverneur uw erotaks aan flarden. Nu, dit weer. Eerlijk gezegd, ik weet niet wat ik hiervan moet denken." Meteen werd de zitting geschorst. Ook binnen de meerderheid was niet iedereen het eens met deze gang van zaken. Zo oordeelde de liberale fractieleider Serge Gummieny (Open Vld) dat het inderdaad beter was om het punt af te voeren. En zo geschiedde.


Allesbepalende Vandijck

Ik hoor u, beste lezer, denken: worden nu ook al 'civil servants' aangevallen? Neen. Politici moeten het onder elkaar uitvechten en de ambtenarij mag je in dat bijwijlen harde debat niet betrekken. Het is natuurlijk een ander verhaal wanneer een topambtenaar zich als politicus opstelt. Financieel directeur Luc Vandyck is een absolute machtsfactor binnen de Stad Sint-Truiden en laat zich dat ten zeerste welgevallen. Zijn echtgenote is Karin Brouwers sinds 2009 lid van het Vlaams Parlement voor cd&v, de partij die hij ook dient. De politici van de meerderheid vertrouwen door een gebrek aan financiële kennis blindelings op het oordeel van de allesbepalende Vandijck. Nu vandaag meer en meer duidelijk wordt dat Sint-Truiden op een bankroet afstevent, is het nog maar de vraag wie hiervoor verantwoordelijk wordt gesteld.

2.104 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page