top of page

Moet monumentale boom op het binnenplein van de Ursulinen echt weg?“Bij navraag bij het college van burgemeester en schepenen van Sint-Truiden blijkt dat zij plannen hebben om de historische beuk aan de Ursulinen te rooien. Ik vind dat de stad Sint-Truiden er alles moet aan dien om deze beeldbepalende en historische boom te redden”, zegt gemeenteraadslid Ludwig Vandenhove.


Op donderdag 25 maart 2021 vroeg ik schriftelijk uitleg. Op maandag 19 april 2021 kreeg ik antwoord. Ik citeer uit de mail: “De boom op het binnenplein van de Ursulinen staat op openbaar domein en zit derhalve in het onderhoud bij de stad. De beuk is in een zeer slechte toestand door aantasting van zwammen en is niet meer te redden. Er is een vergunning aangevraagd om de boom te kappen, waarna er een nieuwe boom zal aangeplant worden.”


Tot derde advies

Vermits het hier om zulk een monumentale boom gaat, vind ik dat er minimaal een tweede en zelfs derde advies moet gevraagd worden. Er moet alles aan gedaan worden om die boom alsnog te redden en te behouden, zelfs al zou het maar voor een aantal jaren zijn. Het geld dat dat kost, moet de stad maar proberen te verhalen op de sociale bouwmaatschappij Nieuw Sint-Truiden en/of op de aannemer, die omwille van de bouwwerken wellicht mee verantwoordelijk zijn voor de huidige situatie.


Nieuwe boom?

Bovendien kan de vraag gesteld worden of de stad bij de bouwwerken voldoende preventieve maatregelen genomen heeft vanuit ruimtelijk ordeningsstandpunt en in het kader van erfgoed en de boom goed verzorgd heeft. En dan “…, waarna er een nieuwe boom zal aangeplant worden”. Dat is gewoon irrealistisch, zelfs een beetje belachelijk: hoe kan je nu zulke boom vervangen door een nieuwe te planten? Ik roep burgemeester Heeren en haar schepencollege op om er alles aan te doen om, kost wat kost, deze historische beukenboom in het centrum van de stad te behouden.”

290 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page