top of page

Nieuw kinderboek laat Wilderse kleuters kennismaken met archeologieVoor de jaarlijkse Archeologiedagen ontwikkelde de afdeling Erfgoed van de provincie Limburg een specifiek product voor kleuters. In het exclusieve boek ‘Emma en Otis vinden een muntje’ van de bekende kinderauteur en -illustratrice Liesbet Slegers maken de Limburgse kleuters op een leerrijke en uitdagende manier via verschillende opdrachten kennis met archeologie.


De kinderboeken van Liesbet Slegers zijn niet meer weg te denken uit de boekhandel. Haar stijl herken je meteen: felle kleuren en donkere contourlijnen. Karel en Kaatje, werden intussen goede vriendjes van heel wat peuters en kleuters uit alle hoeken van de wereld. Haar prentboeken zijn al in meer dan tien talen beschikbaar. Voor het archeologieproject van de afdeling Erfgoed van de provincie Limburg verzon ze twee nieuwe figuren: Emma en Otis.


Emma en Otis

“Dankzij de input van historici en archeologen, ook van mensen die in een erfgoeddepot werken, groeide een nieuw verhaal dat ik speciaal en samen met de afdeling Erfgoed (Provinciaal Centrum voor Cultureel Erfgoed en Monumentenwacht Limburg) gemaakt heb", steekt de auteur en illustratrice van het boek ‘Emma en Otis vinden een muntje’ Liesbet Slegers van wal. "En dat vind ik net leuk: ik leer iets nieuws bij en ik leer ook nieuwe mensen kennen. Ook al is het mijn beroep, het blijft altijd een uitdaging om iets abstracts, zoals archeologie, uit te leggen aan kinderen. Maar dat lukt Emma en Otis prima."


Archeologie

In het boek zijn Emma en Otis samen met hun hondje Botje op wandel. Al snel ontdekt Botje een bijzondere munt in het zand. Het boek neemt de Limburgse kleuters mee op avontuur. Onderweg laat Liesbet Slegers hen op een speelse manier kennismaken met archeologie via acht opdrachten. “En dat is net onze betrachting", verduidelijkt gedeputeerde Igor Philtjens (Open Vld). "Op een laagdrempelige manier Limburgse kleuters kennis laten maken met een voor hen onbekend thema. We kiezen bewust voor een prentenboek met hoofdfiguren waar zij zich mee kunnen identificeren. Ook integreren we acht concrete opdrachten zodat de leerkrachten zelf weinig dienen voor te bereiden en er direct mee aan de slag kunnen gaan."


423 scholen

En interesse is er. De afgelopen weken contacteerde de afdeling Erfgoed alle 423 Limburgse scholen met kleuterklassen om zo het juiste aantal boeken te leveren en het project voor te stellen. Elke Limburgse kleuterklas kreeg immers een exemplaar cadeau van het provinciebestuur. 1750 boeken werden deze week in de verschillende scholen geleverd, zodat vanaf de week van 16 mei 2022 en in aanloop van de Archeologiedagen hierrond gewerkt kan worden in Limburg. "In Wilderen hadden de kleuters alvast genoten van de voorleesbeurt van Liesbet Slegers", besluit de Truiense Carolien Goeleven, coördinator Monumentenwacht Limburg.


246 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page