top of page

Nog een weg(je) af te leggen voor een diervriendelijk Sint-Truiden

Levensgenieter Eric Nulens kijkt met een positief-kritische blik naar Sint-Truiden en haar inwoners


Een klassieke zondagmorgen, droog weer, ons Tiba en ik op stap naar de bakker. De ontvangst daar is voor alle partijen een toppertje, met een snoepje als extra voor ons bruin beestje. Ze kent haar weg in de stad en bij Anneke en Laura is het voor haar op zondagmorgen altijd feest!


Niet elke winkelier is zot van honden en op de keper beschouwd mag een hond niet binnen in een voedingswinkel, dit volgens de hygiëneregels. Een kleine zelfstandige kent echter zijn of haar klanten. De burger met wat respect voor een handelaar gaat een diertje dat niet luistert of sociaal onhandelbaar is, niet meenemen op zijn ‘inkooptocht’. Gezien we zonder kaas zaten, ben ik deze morgen dus een gespecialiseerde zaak binnengestapt en dit met ons Tiba aan de leiband. In een hoekje blijven staan was de boodschap van de lokale vrouw des huizes. Wat vervelend maar dat is nog beter dan dat we de pistoleetjes moesten verorberen zonder die lekker kaas….


Haakjes

In Portugal is men verre van hond-vriendelijk zoals bij ons. Zij voorzien echter wel haakjes aan hun gevels om die hartendieven even vast te maken zodoende dat ze niet in de winkel moeten komen. Dat zie je bij ons in ’t stad omzeggens nergens, spijtig eigenlijk.

Respect

Op restaurant gaan met je gezelschapsdier gaat volgens onze ervaring gemakkelijker in een Michelin sterren-zaak dan in een pizzeria. Onlangs mogen meemaken aan de kust, was zalig!

Respect voor mens en dier is opnieuw een betere raadgever dan een wet en regelgeving van jaren geleden. Op dat vlak vorige vrijdagavond ook een leuk moment mogen meemaken bij ons in ’t stad : heerlijk gegeten in de Plankstraat, topbediening en een Tiba die tevreden was met ons gezelschap!


Kanteljaar

Mens en dier, het komt steeds korter bij elkaar. De corona-tijd heeft dit proces zeker versterkt. Dé hond was dikwijls dé reden om nog andere mensen te zien. Emotionele ondersteuning, altijd aandacht krijgen, minder eenzaamheid in de gezinnen. 2020 is een kanteljaar geworden voor veel huishoudens. Nu nog de stap verder zetten bij de winkeliers dat ook daar die lievelingen, mits een proper gedrag, ook binnen mogen zonder te worden buiten gekeken…

421 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven

1 comentário


Hugo Hechtermans
Hugo Hechtermans
05 de jul. de 2021

Ontroerend stukje proza.


Toch heb ik de indruk dat schrijver niet ten volle beseft waarom honden (en andere huisdieren) niet binnen in een voedingszaak horen. Behalve (de wet op) hygiene en voedselveiligheid is er ook het feit dat er nog andere klanten zijn of werknemers van de zaak, die niet persé dierenhaters zijn, maar misschien wel bang of zelfs allergisch voor bvb honden.

(Er is wel een uitzondering voor geleidehonden).

Vóór of ná het winkelen kan de wandeling ook. ☺️

Curtir
bottom of page