top of page

Ongeremde stookpret in de RellestraatIn zijn rubriek 'De Stoute Schoen' laat Berna Derwa zijn licht over Sint-Truiden schijnen


Eind verleden week begaf ik mij voor de tweede keer naar de Jeugduitleendienst, u herinnert het zich, waar in een hangaar, de grootte van een fabriek, niet geïsoleerd, op het plafond na, zes dikke, warmtespuwende gasradiatoren hangen. Ik mocht de hangar niet binnen en kreeg ongezouten te horen dat ik een leugenaar was. En de rest van het gesprek verzandde in laagdrempelig gekibbel.


Maar ze mogen er gerust in zijn, ik zet daar geen voet meer binnen. Hoe belachelijk van mij de toegang te ontzeggen, ik heb meer dan genoeg tipgevers. Zopas nog meldt mij een persoon dat de gaskraan dag en nacht openstaat? Ge kunt het geblaas van de zes gasbakken duidelijk horen.


Maar zeg me nu eens wat voor een mentaliteit er daar in dat stadhuis heerst. Alle meerderheidspartijen weten nu al een maand lang dat er in die loods ‘tegen de sterren op’ en ‘voor den hemelsen dauw’ wordt gestookt en geen enkel raadslid durft noch wil zijn mond opendoen en de gaskraan dicht doen. Ze spelen met hunne kop maar dan wel op onze kosten.


Megasauna

De hautaine, arrogante en meedogenloze houding van deze coalitie is torenhoog. Hoger dan de schuldenberg (die dag na dag aangroeit). Hoger dan het armoedecijfer, dan eenzelfde opwaartse curve volgt. De fiere ‘hasphoofdstad’ houdt een hoop ijzer warm en laat daklozen in hun kartonnen doos bevriezen. Dat ze mij de deur weigeren, da’s koddig kinderachtig, maar dat ze haveloze burgers niet binnenlaten in hunne megasauna, dáár staat mijn verstand van stil. Volgens de wet kan de gasfactuur opgevraagd worden, maar dat is boter aan de galg. Wat zou toch dit bestuur mij die factuur doorspelen, zelfs vonnissen vliegen de versnipperaar in. Blauw, geel en kerkbewoners, hand in hand, dat stookfestijn!

"Hete lucht doorheen een tochtgat blijven blazen, heet in het recht een 'daad van ondeugdelijk bestuur en onverantwoorde afwending van gemeenschapsgelden'

Dit is het tweede artikel over die verkwisting en zo kunnen er nog honderd verschijnen, het dient tot niks. Enkel de gouverneur kan er tegen ageren want hij heeft het voogdijtoezicht over de ‘Welkomstad’. Hete lucht doorheen een tochtgat blijven blazen, heet in het recht een “daad van ondeugdelijk bestuur en onverantwoorde afwending van gemeenschapsgelden”.


Waarschijnlijk zal deze flauwe grap ter ore komen van de Limburgse gouverneur en zullen wij wel iets vernemen. Het zijn verdorie onze centen, het is belastinggeld, zuur verdiend, jaarlijks afgepakt dat in vlammen opgaat. Zulk een “ketskopperij” had niemand verwacht.

469 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page