top of page

Onveilig rondlopen in je eigen stad, het zou niet mogen…



Het begon met de vraag om op onze kleindochter te passen. Het is geëvolueerd tot een kort maar weldoend verblijf in de Jura, een van de mooiste regio’s van Frankrijk, met een zeer specifieke stijl qua wijn maken en de hiervoor gebruikte druiven.


Zalig zo met de oudste zoon, onze schoondochter en natuurlijk onze kleindochter te gaan genieten van ‘dolce far niente’. Spijtig dat het reeds voorbij is… De Jura heeft heel veel te bieden: rustige B & B’s, vakantiewoningen, kleine hotels en natuurlijk de dikwijls overheerlijke Franse keuken. Hoe ze het doen, God weet het maar een super 3-gangenmenu voor minder dan 30 euro, gemaakt met echt verse producten, inclusief een lekker dessert, hoe kan het ? Voor 2 personen, all-in in een mooie zaak, prachtige fles inbegrepen, geen probleem om max. 100 euro uit te geven.


Grote handdoek

In Vlaanderen hebben we nog veel te leren van onze zuiderburen. Het heeft natuurlijk ook te maken met onze sociale ‘overhead-kosten’, maar ook met de gewoonte om de gewenste marges te bereiken door de wijnprijzen erg duur te maken in ons landje. Een witte Saint-Joseph van een erg goed wijnhuis, kost in België aankoop in de handel +/- 25 euro/fles en in Frankrijk wordt dit pareltje geserveerd aan tafel aan 36.00 euro voor de ganse fles natuurlijk.

Het is een regio met veel variatie, zoals enkele grotere binnenmeren, waar het aangenaam toeven is bij buitentemperaturen van 30 graden of meer. Alle types van de bevolking komt men daar tegen: zoals de oma met haar opgroeiende kleinkinderen, geen kleedkamers ter beschikking , dus de grote handdoek brengt soelaas.


Franse revolutie Onze kleindochter van bijna 3 jaar geniet in het water met volle teugen, geen last van het koudere nat, voorbeelden te over van de kunsten van andere kinderen, allemaal zaken die ze graag wil kopiëren. Bezorgde blikken van haar ouders en haar oma proberen haar te behoeden voor een ongeluk, zo’n ongebreidelde energiebron van net geen meter lang, zonder angsten, open om het leven te nemen zoals het zich voordoet. Frankrijk, vroeger synoniem van redelijk vervuilde toestanden, heeft nu stoepen waar je soms van de grond kunt eten, die solidariteit, reeds in het leven geroepen tijdens de Franse revolutie, werkt dus wel echt.


Pak slaag op de Veisder Liberté, men heeft vrijheid als je iemand anders zijn vrijheid niet belemmert : vuil achterlaten is iemand anders belasten met het opruimen, niet eerlijk dus… De vergelijking met onze stad is vlug gemaakt: op de Veisder officieel geen alcoholconsumptie toegelaten maar de zitbanken zijn voorzien van lege blikjes bier en kleine flesjes sterke drank. Een potje waar eens lekker ijs inzat, staat nu wespen te lokken, geen kat die het opruimt… Waarom trouwens? Niemand die iets zegt, geen Politie die controle doet, enkel boze en soms dreigende blikken van die mensen op de zitbanken, als ze merken dat je hen in het oog houdt. Wie durft iets te zeggen zonder uitgemaakt te worden of misschien een pakje slaag te krijgen? Onveilig rondlopen in je eigen stad, het zou niet mogen… Andere prioriteiten blijkbaar…

1.323 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven

1 Comment


Erwin Goessens
Erwin Goessens
Aug 07, 2022

Men had ooit meer blauw op straat beloofd, maar daar is niets van te zien. Misschien bedoelde men toen al meer blauwe plekken van de eventuele slaag die je kan krijgen.

Like
bottom of page