top of page

Opinie: Oude krijgers versus NieuwlichtersOver de Truiense gemeenteraad van maandagavond 31 mei, kunnen we zeer kort zijn: het was een erg makke bedoening met tussenkomsten over een voetweg in Kerkom en het voorstel om een mobiele sorteercentrale te organiseren. De oppositie ging met andere woorden over tot de orde van de dag, anders dan werd afgesproken op de fractie.


'Mijnheer Herbots, heeft u zich nu al geëxcuseerd met de mensen wiens Pfizer-vaccin u heeft ontnomen?' Met die welgemikte vraag zou Vooruit verdergaan op het vaccinatieschandaal van Heeren. Over die vraag werd tijdens de rode fractie die aan de gemeenteraad voorafging nochtans hard gebikkeld. De oudere garde onder leiding van Vandenhove vond dat de CD&V de beker nu maar tot de laatste druppel moest leegdrinken. Die Raf Herbots was 'a dead man walking'. 'Ook Pascy mocht het nu maar eens met zijn derderangs DJ-stem van naadje tot draadje komen uitleggen', vond Vandenhove. Maar na die woorden gingen de wenkbrauwen van Eddy Elherbouti de hoogte in. Toch niet zijn goede vriend Pascy? De twijfel maakte zich meester over fractieleider Gert Stas. Was het niet genoeg geweest? Ging hij zich niet te onpopulair maken, door nu achter Herbots te gaan jagen? En die vertwijfeling zinderde door tot aan de gemeenteraad.


Overschatte redenaarstalent

Want hadden ze toch geen goede voorstellen en pittige tussenkomsten? Moers reed zijn rit, zoals steeds, foutloos al stemde de meerderheid zijn voorstel om een mobiele sorteercentrale weg. Toch zag je die meerderheid even twijfelen. Stas daarentegen hakkelde oeverloos onverstaanbaar over websites en openbare aanbestedingen. Geen mens die daar aan uit kon, zelfs al werkte je op de dienst Ruimtelijke Ordening. Opnieuw had de leraar zijn redenaarstalent schromelijk overschat. Bevoegde schepen Jo Francois veegde met de glimlach en schijnbaar zonder moeite de voorstellen van Stas van tafel. 'Hier kwamen ze goed weg', moet menig lid van de meerderheid hebben gedacht, toen ze hun laptop dichtklapten.


Goed bezig?

Het is tekenend voor de oppositie. Vooruit is verdeeld tussen in het ene kamp de oude krijgers: Moers, Vangrieken en Vandenhove, die doorgaans zeggen: 'Het is aan de nieuwe generatie' maar op sommige momenten van lieverlee de wapens opnemen. Aan de andere kant staan de nieuwlichters en de vrouwen onder leiding van schoolmeester Gert Stas. En laten we eerlijk zijn, die bakken er op dit moment niet veel van. Erger, die vinden van zichzelf dat ze goed bezig zijn.


Leider

Vooruit zal eens aan een fysieke tafel moeten gaan zitten en een echte leider aanduiden. Pijnlijk maar noodzakelijk. Dat of hakkelend naar de gemeenteraadsverkiezingen van 2024 strompelen. Tot groot plezier van burgemeester Jelle Engelbosch (N-VA) die zich met de dag sterker voelt.

820 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page