Een verloederde Truiense stationsbuurt stond vorig jaar in het brandpunt van de actualiteit. Burgemeester Ingrid Kempeneers (cd&v) beloofde de zaak aan te pakken, maar dat stoot nu op ergernis van haar twee coalitiepartners.
"Op naar een échte veiligheidscultuur in Sint-Truiden", zeggen de lijsttrekkers Günther Dauw (N-VA) en Pascy Monette (Open Vld) in koor. "Met 13 oktober stilaan in zicht slaat bij burgemeester Ingrid Kempeneers (CD&V) de verkiezingskoorts duidelijk toe. Ze wil in de stationsbuurt het aantal winkels dat 's avonds en 's nachts drank verkoopt, beperken. Dit om het onveiligheidsgevoel in de buurt aan te pakken. Het hoge aantal winkels waar mensen 's avonds laat nog alcohol kunnen kopen en de vrij grote concentratie ervan rond de Stationsstraat, is mee de oorzaak van de blijvende overlast in de stationsbuurt. Het verbaast ons dan ook in de media te moeten lezen dat er nog geen meerderheid binnen het stadsbestuur zou zijn voor strengere regels voor de winkels en voor de stationsbuurt. Het tegendeel is waar. Zowel de N-VA als Open VLD drongen de afgelopen legislatuur meermaals aan op een strikter handhavings- en veiligheidsbeleid door de burgemeester."
Naaldhakken
Het grote artikel dat HBVL afgelopen weekend besteedde over een stand van zaken in de Truiense stationsbuurt een jaar na de feiten, zindert duidelijk na. Meer nog, het steekt de coalitiepartners als een wesp in hun zij. Begrijpelijk zo vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen waar zeker in Sint-Truiden de verkiezingskoorts malariasymptomen vertoont. Maar laten we wel eerlijk blijven. Het was burgemeester Kempeneers die brak met de stijl van haar voorgangster Heeren die zulke problemen steevast onder de mat schoof en met naaldhakken het terrein opging. Toegegeven, ze speelde het slim in de media, maar ze nam ook risico's door onder meer de rustbanken in de Stationsstraat weg te nemen, tot grote ergernis van Vooruit. Alleen, de buurtbewoners konden de aanpak wel appreciëren. "Eindelijk werd er iets aan gedaan", zegt de buurt vandaag. "Nog niet zoals het hoort, maar de excessen blijven voorlopig uit." En Kempeneers volgde de zaak ook op. Ook een stijlbreuk met haar voorgangster die steevast van het ene project naar het andere vlinderde. Er kwamen regelmatig drugcontroles, er reden opnieuw meer combi's voorbij. Meer nog, de politie kwam zelfs uit haar combi. Sinds jaren zagen we opnieuw de mensen van Securail op het Truiense perron. Infrabel komt meer poetsen. Projectontwikkelaar SOM Project wil kantoorgebouwen en appartementen maken van het voormalige WZC La Madrugada.
Laat en Goedkoop
Er is dus wat in beweging gezet. Dat N-VA en Open VLD nu komen roepen dat ze al de ganse legislatuur aandringen op een strenger veiligheidsbeleid en strakkere handhaving. Tja, is dat niet wat laat en goedkoop? We hebben dat in ieder geval nooit in de politieraad gehoord, toch een instrument om bij te sturen. Een ook het beleid kan creatiever. Je kan bijvoorbeeld een deel van de dienst Toerisme in het station laten onderbrengen om zo de toerist die met de trein in Sint-Truiden arriveert, meteen netjes te ontvangen. Toch een bevoegdheid van de N-VA. De bevoegdheid Middenstand en dus het instrument om het sluitingsuur van de nachtwinkels bij te stellen, zit ... bij de N-VA. Dat de jeugd er aan dat Station zo troosteloos bijzit in een betonnen hoek die doet denken aan de donkerste periodes van het Sovjetrijk ... kan daar een Stedelijke Jeugddienst niet eens over nadenken? Die jongeren eens aanspreken misschien. Even denken, wiens bevoegdheid? O ja, N-VA. En waarom beperkt Citymarketing zich enkel tot de Stapelstraat, Grote Markt en Luikerstraat. Kan er ook eens aan de Stationsstraat gedacht worden. Dat is nog eens een uitdaging mevrouw Vautmans. Zou een inclusief beleid de mensen van de Stationsbuurt niet beter dienen? Of tekenen zich vandaag de contouren van een voorakkoord af?
Kopstukkendebat in de tent van Velm Spiegelt op dinsdag 27 augustus 2024
Comments